Фочанська етнічна чистка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фочанська етнічна чистка
Зображення
Часовий пояс CET
Місце розташування Фоча
Дата й час 7 квітня 1992
Час/дата початку 7 квітня 1992
Час/дата закінчення січень 1994
Кількість загиблих 2707
Цей список перелічує убивство[d] і зґвалтування

З 7 квітня 1992 року по січень 1994 року під час Боснійської війни сербськими військовими, поліцейськими та воєнізованими формуваннями в районі міста Фоча проводилася кампанія етнічних чисток проти мирних жителів боснійців. За однією з оцінок, близько 21 000 несербів залишили Фочу після липня 1992 року.[1]

У численних вироках Міжнародний кримінальний трибунал з колишньої Югославії (МТБЮ) постановив, що етнічні чистки (всі боснійці були вислані), вбивства, масові зґвалтування та навмисне знищення майна боснійців та культурних об’єктів становили злочини проти людства. За даними Науково-документаційного центру (IDC), під час війни в муніципалітеті Фоча загинули або зникли безвісти 2707 осіб. Серед них було 1513 мирних жителів боснійців і 155 мирних жителів сербів.[2] Крім того, влада боснійських сербів створила місця, які зазвичай називають таборами зґвалтування, у яких були зґвалтовані сотні жінок.[3][4] Численні сербські офіцери, солдати та інші учасники масових вбивств у Фочі були звинувачені та визнані винними у воєнних злочинах МТБЮ.

Напад на мирне населення[ред. | ред. код]

На початку Боснійської війни сербські війська напали на несербське цивільне населення у Східній Боснії. Після того, як міста та села були надійно в їхніх руках, сербські сили — тобто військові, поліція, воєнізовані формування, а іноді навіть сербські селяни — застосовували ту саму схему: боснійські будинки та квартири систематично грабували чи спалювали, а боснійських мирних жителів оточили, захоплювали, а іноді й били або вбивали. Чоловіків і жінок розділили, багато чоловіків утримували в місцевих таборах.[4]

Було зруйновано тринадцять мечетей, включаючи мечеть Аладжа, а 22 500 мусульман, які становили більшість жителів, втекли.[5] Наприкінці конфлікту залишилося лише близько 10 мусульман.[6] У січні 1994 року сербська влада перейменувала Фочу в «Srbinje» (серб. Србиње), що означає «місце сербів» (від Srbi Serbs і -nje, що є слов'янським суфіксом локативу).

Ті, кому вдалося уникнути етнічної чистки, оселилися в місті Рожає до закінчення війни.

Масові зґвалтування[ред. | ред. код]

«Будинок Карамана», місце, де катували та ґвалтували жінок поблизу Фочі (Фото надано ICTY)

Боснійських жінок утримували в різних центрах ув'язнення, де вони жили в негігієнічних умовах, і з ними по-різному поводилися, включно з неодноразовими зґвалтуваннями. Сербські солдати чи поліцейські приходили до цих центрів ув’язнення, вибирали одну чи декілька жінок, виводили їх і ґвалтували. Все це було зроблено на очах, у повному обізнанні та часто за безпосередньої участі сербської місцевої влади, зокрема, поліції. Голова поліції Фоча Драган Гагович був особисто визначений як один із чоловіків, які прийшли до цих центрів ув'язнення, щоб вивозити жінок і зґвалтувати їх. У Фочі було багато таборів зґвалтування. «Караманів дім» був одним із найвідоміших таборів зґвалтування. Жінок, які утримувалися в цьому будинку, неодноразово ґвалтували. Серед жінок, які утримувалися в «домі Карамана», були неповнолітні від 15 років.[4]

Боснійські жінки були зґвалтовані сербами в рамках методичної та концентрованої кампанії етнічної чистки. Наприклад, дівчат і жінок, відібраних пізніше засудженим військовим злочинцем Драголюбом Кунарцем або його людьми, систематично відвозили на військову базу, будинок на вулиці Османа Джикича, номер 16. Там жінки та дівчата (деяким у віці 14 років) неодноразово були зґвалтовані. Сербські солдати регулярно забирали мусульманських дівчат з різних центрів ув'язнення і тримали їх як сексуальних рабинь.[4]

Радомір Ковач, який також був засуджений Міжнародним трибуналом щодо колишньої Югославії, тримав у своїй квартирі чотирьох боснійських мусульманських дівчат, сексуально знущаючись і неодноразово ґвалтувавши їх. Ковач також запрошував друзів до себе додому і дозволяв їм згвалтувати дівчат. Ковач також продав трьох дівчат; перед тим як продати їх, він віддав двох дівчат іншим сербським солдатам, які групово ґвалтували їх більше трьох тижнів. Потім дівчат повернули до Ковача, який одразу продав одну, а другу віддав у подарунок своєму другові.[4]

Суди щодо військових злочинів[ред. | ред. код]

Засуджені Міжнародним кримінальним трибуналом по колишній Югославії[ред. | ред. код]

МТБЮ визнав, що сербські сили були винними в переслідуваннях, катуваннях, вбивствах, зґвалтуваннях і поневоленні (злочини проти людства), а також у жорстокому поводженні (порушення закону війни):

Драган Гагович і Янко Яньич були звинувачені МТБЮ, але були вбиті СФР у 1999 і 2000 роках відповідно.[15]

Засуджені судом Боснії та Герцеговини[ред. | ред. код]

  • Радован Станкович (20 років ув'язнення;[3] втік з в'язниці;[16] знову схоплений через п'ять років[17])
  • Неджо Самарджич (24 роки в'язниці)[18]
  • Гойко Янкович (34 роки в'язниці)[3]
  • Саво Тодорович (12 років і 6 місяців ув'язнення)[19][20]
  • Мітар Рашевич (8 років і 6 місяців ув'язнення)[21]
  • Радміло Вукович був засуджений судом Боснії та Герцеговини до п'яти років і шести місяців позбавлення волі; пізніше виправданий після апеляції.[22]

Виправдання судом Боснії і Герцеговини[ред. | ред. код]

  • Момчило Мандича виправдали за всіма звинуваченнями.[23]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Blumenthal та McCormack, 2008, с. 55.
  2. Ivan Tučić (February 2013). Pojedinačan popis broja ratnih žrtava u svim općinama BiH. Prometej.ba. Процитовано 4 серпня 2014.
  3. а б в ICTY: Blagojevic and Jokic judgement (PDF). Процитовано 5 квітня 2012.
  4. а б в г д е ж ICTY: Kunarac, Kovač and Vuković judgement (PDF). Процитовано 5 квітня 2012.
  5. Charter, David (28 травня 2009). World Agenda: US hopes for Bosnia rest on town mayor's shoulders. The Times.
  6. Facts about Foča (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.
  7. Bosnia-Herzegovina: Karadžić life sentence sends powerful message to the world. Amnesty International. 20 березня 2019. Процитовано 10 квітня 2019.
  8. а б в Kunarac et al. Case Information Sheet (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.
  9. Vuković profile, icty.org; accessed 28 October 2016.
  10. а б Milorad Krnojelac Case Information Sheet (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.
  11. а б Dragan Zelenović Case Information Sheet (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.
  12. Prosecutor v. Biljana Plavšić judgement (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. Процитовано 17 липня 2015.
  13. Biljana Plavšić Case Information Sheet (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.
  14. Prosecutor v. Momcilo Krajisnik judgement (PDF). International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. Процитовано 17 липня 2015.
  15. Foča Confronts its Past. Human Rights Watch. 14 жовтня 2004. Процитовано 17 липня 2015.
  16. Search for Radovan Stanković Continues. Balkan Investigative Reporting Network. 25 травня 2010. Архів оригіналу за 17 February 2013. Процитовано 17 липня 2015.
  17. Serb war criminal recaptured. Sky News. 21 січня 2012. Процитовано 17 липня 2015.
  18. Final verdict handed down, sentencing Neđo Samardžić to 24 years' imprisonment. Court of Bosnia and Herzegovina. 13 грудня 2006. Процитовано 17 липня 2015.
  19. Rašević Mitar and another. The Prosecutor's Office of Bosnia and Herzegovina.
  20. Savo Todorović profile, icty.org; accessed 28 October 2016.
  21. Mitar Rašević profile, icty.org; accessed 28 October 2016.
  22. Radmilo Vuković profile. The Prosecutor's Office of Bosnia and Herzegovina. Процитовано 17 липня 2015.
  23. Momčilo Mandić acquitted of all charges. balkaninsight.com. Процитовано 28 жовтня 2016.

Книги[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]