Шніпек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шніпек

Шніпек (ісп. Xnipec, вимова мая: [ʃni'pek]; означає «собачий ніс») [1] — гострий сирий овочевий соус, що вживається на півострові Юкатан, приготовлений з перцю хабанеро, фіолетової цибулі, соку гіркого апельсину, і солі. Іноді також використовують орегано, оцет, лавровий лист, коріандр чи перець [2][3]. Якщо використовується солодкий апельсин, можна додати лимонний сік, щоб підкислити його; якщо використовується кислий апельсин, у цьому немає потреби.

У побуті його також називають юкатанським соусом (salsa yucateca)[4] или маринованным луком (cebollas encurtidas) [5]. Оскільки майнсько-іспанська транслітерація не стандартизована, способи написання є різними; інші поширені варіанти написання — ixnipec, xnepec, xni'pek, ni'peek, x-ni-pec, xnepek тощо, де peek означає «собака», а ni означає «ніс».

Він схожий на інший дуже популярний у Мексиці соус - сальсу, піко де галло, і поширений у кухні півострова, де його регулярно використовують для супроводу різних типових страв, включаючи чоколомо, сальпікон, пок чук та тікін шик [6]. Це традиційне доповнення до свинини кочиніта пибіль[7], а також к панучосу[3].

Чилі хабанеро вважається одним з найгостріших за шкалою Сковілла, хоча кількість перцю чилі, що додається, — за смаком. Через те, що страва настільки гостра, будь-кого, хто наважиться її спробувати, попереджають, що її ніс потітиме, як у собаки, звідси і його назва[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Barrera Vásquez, A. (1980). Xnipek. Diccionario Maya Cordemex (ісп.). Mérida, Yucatán.
  2. Avelino, G. (17 квітня 2017). Receta de Salsa X-nipec. México Lindo y Querido (ісп.). Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 18 червня 2021.
  3. а б в X-Ni-Pek, salsa con chile habanero. Mexican Authentic Recipes (англ.). Процитовано 18 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Salsa yucateca de habanero. AllMexRecipes (ісп.). 2018. Процитовано 18 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Comidas de un Foráneo (11 вересня 2019). Cebollitas con Habanero | Cebollas encurtidas. Cocina y comparte (ісп.). Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 18 червня 2021.
  6. Muñoz Zurita, R. (2012). Salsa xnipec. Diccionario enciclopédico de la Gastronomía Mexicana. Процитовано 17 червня 2021.
  7. Salsa yucateca de habanero. People Magazine. Процитовано 17 червня 2021.