2-й Гоголівський провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-й Гоголівський провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Привокзальний — Путятинка
Район Корольовський
Історичні відомості
Назва на честь Микола Гоголь
Загальні відомості
Протяжність 200 м
Поштові індекси 10001
Інфраструктура
Забудова садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r10923408 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

2-й Гоголівський провулок — провулок у Корольовському районі Житомира. Назва на честь письменника Миколи Гоголя походить від назви вулиці, з якої провулок бере початок — Гоголівської.

Розташування[ред. | ред. код]

Провулок розташований у привокзальній частині міста[1], на теренах Путятинки. З'єднує вулиці Гоголівську та Бориса Тена.

Історія[ред. | ред. код]

Більша частина провулка, що прямує на південний захід (частина провулка до будинків №№ 8,9) являє собою збережену частину дороги, що з'єднувала хутір Кашперовського (Сейферта) зі шляхом на Вацків (Вацківським провулком), прямуючи вздовж правого берега річки Путятинки. На початку ХХ століття уздовж дороги (майбутнього провулка) поставала одна садиба.[2] Забудова провулка сформувалася до 1960-х рр. Отримав назву (чинну) в 1957 році.

До 1980-х років провулок був довшим та брав початок у Вацківському провулку. Оскільки останній частково зник в результаті забудови місцевості багатоповерхівками, провулок починається кутком північніше Гоголівської вулиці (біля багатоквартирних будинків №№ 53, 55).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2003). Всі вулиці Житомира: Топографічний і топонімічний довідник. Житомир: Волинь. ISBN 966-690-030-0.
  2. Карты двухверстовки квадрат 30-26. freemap.com.ua. Процитовано 29 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]