Cremains of the Day

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Прах кремованого дня»
англ. Cremains of the Day
Хлопці з таверни їдуть розвіяти попіл Леррі
Хлопці з таверни їдуть розвіяти попіл Леррі
Хлопці з таверни їдуть розвіяти попіл Леррі
Сезон № 35
Серія № 765
Перший показ 21 квітня 2024
Сценарій Джон Фрінк
Режисер(и) Ґабріель ДеФранческо
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавчий продюсер Тім Лонг
Код виробника 35ABF09
Запрошені зірки
Джо Мантенья в ролі Жирного Тоні
Хронологія
Попередня Наступна
Night of the Living Wage The Tell-Tale Pants
Сезон 35
Список серій

«Cremains of the Day» (укр. «Прах кремованого дня») — п'ятнадцята серія тридцять п'ятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 21 квітня 2024 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

У таверні Мо Гомер, Ленні та Карл за пивом дивляться матч НФЛ. Вони зробили ставки та переконали Мо також спробувати. Той після деякого опору погоджується. На жаль він програє і виштовхує всіх завсідників з таверни, але коли він намагається виштовхнути Леррі, чоловіки дізнаються, що він помер.

У похоронному бюро проводять похорон Леррі. Отець Лавджой звертається до матері Леррі, Айріс Далрімпл. Жінка закликає його найкращих друзів-завсідників виголосити промову. Однак, чоловіки його зовсім не знали і вигадують з ним якусь історію про риболовлю, яку, за словами Айріс, любив покійник.

Після похорона Мардж викриває їхню брехню і говорить, як вона розчарована ними. До них приходить Айріс і віддає їм щоденник Леррі, де є малюнок усіх п'яти «друзів» на тлі водоспадів Сереніті-Фолз. Відчувши провину, Ленні пропонує вирушити туди, щоб розвіяти прах Леррі.

Дорогою чоловіки зупиняються в готелі, де перед сном сперечаються, куди йде душа після смерті. Наступного ранку Гомер йде до ванної кімнати випадково перекидає урну, з якої разом з попелом висипаються сапфіри. На думку Гомера і Мо, Леррі займався контрабандою коштовностей у шлунку, і після кремації, сапфіри потрапили в попіл. Мо переконує Гомера зберегти це в таємниці від Ленні та Карла.

Повертаючись на дорогу, Ленні та Карл сваряться, майже збиваючи урну. Коли Ленні надто сильно натискає на педаль, задні двері фургона відкриваються, й урна котиться дорогою. В результаті таємниця Мо та Гомера виходить назовні.

Четверо сперечаються про угоду. Їх перериває шериф, викривши чоловіків їх у контрабанді коштовностей. Шериф кидає їх в багажник свого авто. Чоловіки сперечаються через свою брехню, і приходять до висновку, що тверезі вони не є бандою. Виявляється, що шериф — Міккі Незавершені справи, який працює на Жирного Тоні. Бос мафії наказує відпустити чоловіків, бо голове — це сапфіри Леррі. Однак, Міккі, вірний своєму прізвищу, вирішує позбутися зайвих свідків.

Побоюючись смерті, Гомер знаходить сигнальну рушницю і намагається вистрілити в Міккі, коли той відкриває багажник. Однак, Сімпсон промахується і в результаті імпульса, авто котиться в ущелину. На щастя, воно зупиняється перед прірвою. Чоловіки розуміють, що, щоб усім вижити, їм потрібно одночасно вистрибнути з автомобіля. Однак, Гомер неправильно підраховує і падає з авто…

Тим часом урна Леррі котиться вниз яром туди, де знаходиться Гомер. Вона потрапляє між колесом, що зупиняє авто та рятує Гомера.

Дорога збирає їх якраз перед Сереніті-Фолз, однак вони не такі, як на малюнку Леррі. Друзі розуміють, що Леррі хотів бути з ними, тож разом з урною (і сапфірами у шлунку Мо) повертаються до таверни.

Виробництво[ред. | ред. код]

За словами виконавчого продюсера Метта Селмана, в команди була ідея про жарт, який би пояснив, чому немає товариша Леррі, Сема. Однак, у серії вже був жарт про відсутність Барні[1].

Жарт зі знаком перед входом до похоронного бюро «We'll „wake me up“ before you „go-go“» (укр. «Ми „розбудимо Вас“ перед тим, як „підете“») вигадала сценаристка Джессіка Конрад. Напис є відсиланням до пісні «Wake Me Up Before You Go-Go» дуета «Wham!»[2].

Метт Селман запропонував різні бачення життя після смерті Гомером і його друзями[3].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У серії є кілька відсилань до гурту «Kool & the Gang», зокрема
    • Пісня Get Down on It грає по радіо у фургоні після того, як друзі кепкують з Карла щодо того, що його дівчина Найма є фанаткою «Kool & the Gang»[4].
    • Пісня «Cherish» грає у фінальній сцені[5].
    • За збігом обставин, у день виходу серії, 21 квітня 2024 року, «Kool & the Gang» внесли до зали слави рок-н-ролу[6][4].
  • Карл виграв річний запас наборів тако «Old El Paso», бренду текс-мекс[7].

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 0,97 млн осіб, з рейтингом 0.3, що зробило її найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі[8].

Джон Шварц із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 8,5/10, сказавши:

Серія, ймовірно, увійде в список найкращих епізодів 35 сезона «Сімпсонів», з важливими сюжетними моментами, які просто захоплюючі, що ми дійсно не бачили цього раніше. Хлопці розмірковують про те, що станеться, коли ми помираємо, досить глибоко в комплекті з ніжною оригінальною піснею Кари Тальве з BFM [композиторки «Bleeding Fingers Music», що складає музику до серіала], яка справді почала мене турбувати. Це не означає, що в епізоді не було хихикань…[9]

На сайті «Me Blog Write Good» відзначили, що:

Це була чудова нагода створити відверту, чесну історію з цими чотирма персонажами, які розмовляють про свої почуття один до одного та про те, чому вони ніколи не відкривалися цьому бідолашному хлопцю, який міг би бути шпалерами в їхньому житті. Є одна цікава сцена, де вони говорять про свої суперечливі погляди на життя після смерті, але відразу після цього Гомер відкриває сапфіри, і все йде на спад… Це був справжній облом; здавалося, що ця концепція мала реальний потенціал бути чудовим мета-жартом у гуманізації цього абсолютного нікого з фонового персонажа, а також була дуже емоційною в тому, як ми можемо закривати очі на ці регулярні події в нашому житті та що це говорить про нас. Натомість більша частина цього була повністю здута на користь випадкових махінацій для задньої половини. Якийсь сором[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Matt Selman [@mattselman] (22 квітня 2024). We talked about a throw-away joke to explain where Sam was, but we already did that with Barney. Sam couldn't go on the road trip, in that introducing essentially a new (old) character would have meant doing a different story (Твіт) (англ.). Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  2. Tim Long [@mrmimlong] (22 квітня 2024). For my money, that sign joke at the funeral home is an all-timer. "We'll Wake Me Up Before You Go-Go"? That's Jess Conrad gold. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2024. Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  3. Tim Long [@mrmimlong] (22 квітня 2024). Good call by @mattselman to explore how Homer and his friends foresee the afterlife. Poignant and deeply weird! @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2024. Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  4. а б Matt Selman [@mattselman] (22 квітня 2024). Here is a real @TheSimpsons prediction: Kool & the Gang mentioned on last night's episode — Kool & the Gang's induction into the Rock & Roll Hall of fame announced today ("prediction" means "coincidentally-timed reference") (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 23 квітня 2024. Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  5. Jake Schaefer [@jschaefermusic] (23 квітня 2024). S35: E15 Cremains of the Day @TheSimpsons “Cherish” @KoolntheGngLIVE @mattselman @mrtimlong @FrinkNoise (Твіт) (англ.). Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  6. Greene, Andy (22 квітня 2024). Kool & the Gang Sang 'Celebration' When They Learned They Entered the Rock and Roll Hall of Fame. Rolling Stone (англ.). Процитовано 23 квітня 2024.
  7. Tim Long [@mrmimlong] (22 квітня 2024). Semi-mean but totally accurate joke about Old El Paso taco kits inspired by a lifetime of frustration with Old El Paso taco kits. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2024. Процитовано 23 квітня 2024 — через Твіттер.
  8. Pucci, Douglas (23 квітня 2024). Sunday Ratings: NBA Playoffs Give TNT Key Prime Time Demos Victory by Large Margin. Programming Insider (англ.). Процитовано 24 квітня 2024.
  9. Schwarz, John (22 квітня 2024). Review: The Simpsons “Cremains Of The Day”. Bubbleblabber (англ.). Процитовано 23 квітня 2024.
  10. Mike!, ~ (22 квітня 2024). 765. Cremains of the Day. Me Blog Write Good (англ.). Процитовано 23 квітня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]