Do the Wrong Thing

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Роби як не треба»
англ. Do the Wrong Thing
Гомер і Барт шахраюють на змаганнях
Гомер і Барт шахраюють на змаганнях
Гомер і Барт шахраюють на змаганнях
Сезон № 35
Серія № 760
Перший показ 24 грудня 2023
Сценарій Джоел Коен
Режисер(и) Роб Олівер
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавчий продюсер Роб Лазебник
Код виробника 35ABF01
Запрошені зірки
Ден Патрік в ролі коментатора пускання млинчиків по воді, Кен Маріно в ролі декана Белічика
Хронологія
Попередня Наступна
Murder, She Boat Frinkenstein's Monster
Сезон 35
Список серій

«Do the Wrong Thing» (укр. «Роби як не треба») — десята серія тридцять п'ятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 24 грудня 2023 року у США на телеканалі «Fox».

Серія присвячена пам'яті аніматора Іштвана Майороса, який помер 27 вересня у віці 72 років.

Сюжет[ред. | ред. код]

У новинах Кент Брокман повідомляє, що давній чемпіон з рибальства Абрахам Сімпсон завершує кар'єру після двадцятирічної серії перемог у Спрінґфілдському рибальському дербі. Ейб каже, що передає свою спадщину Гомерові, який, як він очікує, виграє завдяки «рибальському гену» Сімпсонів. Однак, сам Гомер не в захваті від цього, оскільки він ніколи нічого не вигравав і не думає, що виграє цього разу.

Наступного дня у школі Ліса просить у директора Скіннера написати рекомендаційний лист до літнього табору Спрінґфілдського університету. Однак, Скіннер не може завершити листа, оскільки принтер спалахує.

На рибальському дербі Гомер у човні намагається щось зловити, але перекидається. Поки всі сміються з нього, Гомер виявляє, що йому вдалося виловити рибу в човен. Усі учасники зважують свою рибу, і Гомер перемагає з найважчою рибиною. Коли сім'я повертається додому, Гомер починає готувати спійману рибу до їжі, але виявляє, що вона повна кульок із рогатки Барта. Барт розповідає, що набив його кульками, тому що спостерігати за поразкою Гомера було нудно. Гомер обіймає Барта за те, що він обманом допоміг йому перемогти.

Наступного дня Гомер забирає Барта зі школи «на прийом до лікаря». У машині він розповідає Барту, що насправді вони їдуть на Чемпіонат з кидання млинчиків по воді, щоб скоїти обман там. Гомер перемагає, бо Барт за допомогою вудки тягнув камінь Гомера по воді. Потім удвох вони продовжують шахраювати в багатьох інших змаганнях, перемагаючи у всіх.

Вдома Мардж і Ліса говорять про те, як це дивно, що чоловіки виграли стільки змагань. Коли Мардж обговорює це з Гомером, той зізнається в шахрайстві, але відмовляється припинити, бо таким чином є зв'язок між батьком і сином.

Тим часом Ліса скаржиться Мардж на те, що досі не отримала підтвердження про прийняття до літнього табору. Несподівано хтось стукає в двері, і дівчинка зустрічає вожату табору, яка повідомляє, що її прийняли в табір для команди з веслування. Ліса здивована і дивиться на свій рекомендаційний лист, де бачить підроблені фотографії, на яких вона як веслярка.

На Спрінґфілдських сокирних іграх Ліса сперечається з Гомером щодо листа, який, на її думку, батько підробив заради неї. Вона відкриває всім, що Гомер шахраював на змаганнях, що змушує решту учасників, що він обманював на всіх змаганнях.

Потім учасники женуться за Сімпсонами, яким вдається сховаютися за рекламним щитом. Там Мардж зізнається, що це вона підробила її заяву Ліси, через що Гомера буквально нудить, оскільки Мардж повинна бути невинною і не повинна обманювати. Коли інші учасники їх наздоганяють, Гомер приймає свою долю бути вбитим, але Сімпсонів забирає інша група людей і пакують в автобус.

Сімпсонів доставляють до Спрінґфілдського університету, де вони зустрічаються з деканом Белічиком. Белічик розповідає Лісі, що її прийняли до табору, попри шахрайство — всі на світі шахраюють, а в таборі люблять шахраїв. Ліса жахається, почувши це, і відмовляється йти до табору, оскільки це суперечить її моралі. Потім Белічик пропонує Гомеру роботу, щоб викладати шахрайство, але той відмовляється.

У фінальній сцені Сімпсони разом проводять час на причалі, без Барта. Коли сім'я цікавиться, куди ходить Барт щочетверга ввечері, показано, як він навчає шахрайства в Центрі конкурентного дисбалансу Джима Гарбо.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сюжет серії натхненний реальними випадками шахрайства на змаганнях з рибальства (зокрема, операцією «Varsity Blues» 2019 року) і, за словами шоуранера Метта Селмана, різними скандалами щодо вступу до ВНЗ[1][2][3]. Трюк із наповненнями кульками, за словами Роба Лазебника, співшоуранера, натхненний аналогічним шахрайством на змаганнях 2022 року у Клівленді[4].

За словами Лазебника, у творчої команди було багато дискусій про те, чи можна, щоб текст пісні був про способи шахрайства в суспільстві, тоді як монтаж показує інші випадки спортивного шахрайства, що використовували Гомер з Бартом. Врешті-решт, вирішено було залишити[5].

У процесі написання сценарію у «Butt Buzzer» (укр. «Дупосигнала») було більше можливостей ― Барт використав його, щоб говорити Гомеру, які карти у Германа[6]. На трюк надихнув скандал довкола шахового гросмейстера Ганса Німана, якого звинуватили у використанні анальних кульок для шахрайства під час матчів[7].

Спочатку знак, за яким ховалися Сімпсони, рекламував жування Тютюнодора, однак «Fox» замінили його[8].

«Хол Сема Бенкмана-Фріда» — відсилання до американського підприємця, якого в листопаді 2023 року було засуджено за шахрайство, змову та відмивання грошей. За словами Лазебника, це було збігом обставин, оскільки сценарій писали набагато раніше[9].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У Клітуса Спаклера на ногах є п'явки, які нагадують логотип «Nike»[10].
  • Декан Белічик каже, що бейсбольна команда «Houston Astros» вигадують фантастичні способи шахрайства[11].
  • Центр конкурентного дисбалансу Джима Гарбо, в якому викладає Барт наприкінці епізода, названий на честь тренера з американського футболу й ексзахисника Джима Гарбо, якого звинувачували у кількох шахрайських скандалах[12][13].

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 6,27 млн осіб, з рейтингом 1.8, що зробило її найпопулярнішим тієї ночі і найпопулярнішим епізодом за 5 років, від серії «The Girl on the Bus» 30 сезону[14].

Джон Шварц із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 8/10, сказавши: «Остання серія 2023 року — це справді добре зроблена балаканина про шахрайство в несправжніх видах спорту та навіть невеликий скандал 2019 року під час Varsity Blues, і хоча я хотів би бачити, як продюсери ставилися до них трохи суворіше, мене цілком задовольнило те, що бачив, як Гомер і Барт проходять через ряд ліг у стилі „ESPN“ та зростання, яке фактично йде вгору та вниз на циферблаті спортивних мереж, роблячи все можливе, щоб залишатися актуальними у світі із все більш різкими ситуаціями»[15].

На сайті «Me Blog Write Good» оцінили серію так: «Тут не так багато розбирати, це була досить необразлива серія, в якій насправді було кілька хороших жартів, але тут просто не було нічого, що змусило б мене по-справжньому зацікавитися розповіддю»[16].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Schneider, Michael (23 грудня 2023). ‘The Simpsons’ Takes On Sports Cheating and College Admissions Scandals Like ‘Varsity Blues’ (EXCLUSIVE CLIP). Variety (англ.). Процитовано 27 грудня 2023.
  2. Matt Selman [@mattselman] (25 грудня 2023). Tonight's @TheSimpsons written by Joel H. Cohen, co-run by @Rlazebnik, directed by Rob Oliver and inspired by this real-life fish cheating incident in Cleveland https://www.youtube.com/watch?v=NTPmJ6E3MyI (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 25 грудня 2023. Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  3. Matt Selman [@mattselman] (25 грудня 2023). But also tonight's @TheSimpsons inspired by the various college admissions scandals (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2023. Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  4. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). Inspired by the real life sensation "We got weights in fish!" @thesimpsons https://www.youtube.com/shorts/lXPNK1CcIoQ https://pic.twitter.com/NiSnShPyU3https://pic.twitter.com/NiSnShPyU3 (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  5. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). A lot of discussion about whether it was okay to have the song lyrics be about other ways of cheating in society while the montage shows specific instances of Homer/Bart sports cheating. We decided we liked it like that (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  6. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). At one point the Butt Buzzer had more nuance - Bart used it to tell Homer what Herman's cards were. Then we decided that simple is better when rectal messaging @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  7. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). Chess grandmaster Hans Niemann was accused of using anal beads to cheat in his matches, which he denies, but we don't deny that Homer used the Butt Buzzer (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  8. Matt Selman [@mattselman] (25 грудня 2023). Fox standards & practices wouldn't let @TheSimpsons do out original joke at all about chewing tobacco — so this was the replacement https://pic.twitter.com/DmqIHJCTF6https://pic.twitter.com/DmqIHJCTF6 (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2023. Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  9. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). We predicted it! (No, check today's date)@TheSimpsons https://pic.twitter.com/3BsXkIw1Mf (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  10. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). "That's not the famous Nike Swoosh on his shoes, but rather leeches on his bare feet." @Nike make these shoes! (Nike: But how, they're not shoes! Me: You'll figure it out, you always do.)@TheSimpsons #CletusLeechSwooshes https://pic.twitter.com/tGY9vJKc4I (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  11. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). #HoustonAstros cheating scandal. Check (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  12. Rob LaZebnik [@Rlazebnik] (25 грудня 2023). Harbaugh. This was originally going to be one of the famous academic cheating parents, but then decided they'd probably suffered enough (Твіт) (англ.). Процитовано 27 грудня 2023 — через Твіттер.
  13. 'The Simpsons' makes fun of Jim Harbaugh, Michigan football scandals in latest episode. Detroit Free Press (англ.). Процитовано 27 грудня 2023.
  14. The TV Ratings Guide: Sunday TV Ratings 12/24/23: It’s a Wonderful Life Rises from 2022 but Home Alone Still Triumphs on Christmas Eve, Lingo and Loteria Loca Holiday Specials Leave Coal in CBS’ Stocking (UPDATED). The TV Ratings Guide. Процитовано 28 грудня 2023.
  15. Schwarz, John (25 грудня 2023). Review: The Simpsons “Do the Wrong Thing”. Bubbleblabber (англ.). Процитовано 29 грудня 2023.
  16. Mike!, ~ (7 січня 2024). 760. Do the Wrong Thing. Me Blog Write Good (англ.). Процитовано 24 лютого 2024.

Посилання[ред. | ред. код]