Legio II Flavia Constantia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio II Flavia Constantia
Емблема
На службі 296 — 619
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 1000-2000 осіб
Гарнізон/Штаб Фіви
Куси

Медіафайли на Вікісховищі

Legio II Flavia Constantia (II Флавіїв Констанціїв легіон) — римський легіон часів пізньої імперії. Інша назва Legio II Flavia Constantia Thebaeorum. Деякий час діяв на початку Візантійської імперії.

Історія[ред. | ред. код]

Створено у 296 році імператором Діоклетіаном (разом з Legio I Maximiana). Отримав назву на честь тогочасного цезаря Констанція Хлора, який 296 року переміг узурпатора Аллекта та повернув під контроль Римові Британію.

У 298 році разом з Legio I Maximiana спрямовано до новоутвореної провінції Фіваїда (частина колишньої провінції Єгипет), де легіонери займалися зміцненням частини м. Фіви (сучасний Луксор). Він підпорядковувався дуксу Фіваїди.

В часи Костянтина I переведено до м. Куси (сучасне м.Ель-Кусія), де він перебував до початку V століття. Частину легіону як комітати (важку піхоту) переведено до провінції Єгипет Юпітерів (гирло Нила). За Феодосія I вони втратили статус комітатів й як лімітанів їх відправлено до провінції Македонія, а згодом розміщено як залогу в м. Фессалоніки.

Основна частина легіону підпорядковувалося коміту, якого призначав magister militum per Orientum (військовий командувач Сходу). Завдання легіону полягало у захисту південних кордонів імперії в Єгипті. Існував за часів ранньої Візантійської імперії. На думку більшості дослідників цей легіон було знищено під час захоплення Єгипту персами у 619 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J.R.González, Historia de las legiones Romanas, Madrid 2003, p.471.
  • Emil Ritterling: Legio (II Flavia Constantia). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XII,2, Stuttgart 1925, Sp. 1467.