Tritylodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tritylodon
Період існування: рання юра
Tritylodon longaevus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Клада: Цинодонти (Cynodontia)
Родина: Tritylodontidae
Рід: Tritylodon
Owen, 1884
Типовий вид
Tritylodon longaevus
Owen, 1884
Види
  • T. longaevus Owen, 1884
  • T. maximus
Вікісховище: Tritylodon

Tritylodon — вимерлий рід тритилодонтів, одна з найрозвиненіших груп цинодонтових терапсид. Вони жили в ранньому юрському і, можливо, в пізньому тріасовому періодах разом з динозаврами. Вони також мали багато спільних рис зі ссавцями, і колись вважалися ссавцями через загальну конструкцію скелета. Це змінилося через те, що вони зберегли рудиментарні щелепи рептилії та інші структури черепа. Зараз тритилодони розглядаються як синапсиди[1].

Характеристики[ред. | ред. код]

Тварина була близько 30 сантиметрів у довжину. Їхній спосіб пережовування їжі, коли нижні зуби ковзають по верхніх зубах, нагадує спосіб гризунів. Нижні зуби були дуже схожі на набір горбків, а верхні зуби являли собою набір відповідних канавок, які ідеально збігалися, дозволяючи цей рух. У самій передній частині рота були великі різці, відокремлені проміжком від решти зубів. Різці стирчали б і залишалися трохи помітними, коли рот був закритий. Ноги були безпосередньо під тілом, як у ссавців, на відміну від попередніх терапсидів з розпростертими кінцівками. Ці тварини були нірними; про це свідчить будова плеча, передніх кінцівок і великих передніх різців. Вони використовували свої різці, щоб допомогти викопати та розкопати поховані рослини. Те, як вони харчувалися, і форма їхніх зубів свідчать про те, що тритилодони, ймовірно, були в основному травоїдними (хоча деякі тритилодони показують докази більш всеїдної дієти, а сучасні аналоги, такі як гризуни, мають тенденцію бути більш всеїдними, ніж це свідчить про їхні зуби[2]). Будь-який з тритилодонтів, включаючи тритилодона, був теплокровним або ендотермним. Як і більшість неплацентарних ссавців, він мав надлобкові кістки, які допомагали йому прямо ходити, але перешкоджали розширенню живота, через що він не міг пройти через тривалу вагітність і натомість народжувати личинкових дитинчат, як у сучасних сумчастих і однопрохідних[3].

Середовище існування[ред. | ред. код]

Ареал тритилодонів обмежувався лісами сучасної Південної Африки, а інші скам'янілості були знайдені у формації Гансон в Антарктиді. Коли цей вид виник, близько 200 мільйонів років тому, африканська територія була більш сухою та гарячою. Але протягом більшої частини їхнього існування клімат був тропічним і вологішим.

Кладограма[ред. | ред. код]

Нижче наведено кладограму від Ruta, Botha-Brink, Mitchell and Benton (2013), яка демонструє одну гіпотезу цинодонтових відносин[4]:

→ Probainognathia 

Lumkuia

Ecteninion

Aleodon

Chiniquodon

Probainognathus

Trucidocynodon

Therioherpeton

Tritheledontidae

Riograndia

Chaliminia

Elliotherium

Diarthrognathus

Pachygenelus

Brasilodontidae

Brasilitherium

Brasilodon

Tritylodontidae

Oligokyphus

Kayentatherium

Tritylodon

Bienotherium

Mammaliaformes

Mammalia

Sinoconodon

Morganucodon


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cynodontia: Tritylodontidae. Palaeos. Архів оригіналу за 21.12.2010.
  2. Hu, Yaoming; Meng, Jin; Clark, James M. (2009). A New Tritylodontid from the Upper Jurassic of Xinjiang, China. Acta Palaeontologica Polonica. 54 (3): 385—391. doi:10.4202/app.2008.0053.
  3. Reily, Stephen; White, Thomas (January 2003). Hypaxial Motor Patterns and the Function of Epipubic Bones in Primitive Mammals. Science. 299 (5605): 400—2. doi:10.1126/science.1074905. PMID 12532019.
  4. Ruta, M.; Botha-Brink, J.; Mitchell, S. A.; Benton, M. J. (2013). The radiation of cynodonts and the ground plan of mammalian morphological diversity. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 280 (1769): 20131865. doi:10.1098/rspb.2013.1865. PMC 3768321. PMID 23986112.