Аптекарське визначення ваги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аптечна вага)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аптекарське визначення ваги — історична система мір маси, яка використовувалася лікарями і аптекарями при виготовленні ліків, а також часто і науковцями для зважування речовин.

Використання різноманітних систем мір і ваг було характерно для Європи до повсюдного впровадження метричної системи. Такий стан ускладнював міжнародну торгівлю, створюючи додаткові труднощі. У XIX столітті більшість європейських держав використовували дві системи мір ваги — «комерційну» (або «цивільну») для загальної торгівлі (наприклад, авердюпуа) і спеціальну систему для благородних металів (тройська унція). У системах виміру маси благородних металів використовувалися як різні стандарти, так і одиниці виміру (наприклад, карат).

У аптекарській системі застосовувалися унції, як і в системі вимірювання маси благородних металів. У той же час в них кількість унцій в фунті могло бути різним. Аптекарський фунт поділено на спеціальні частини, які були взяті з праць давньоримських лікарів Галена і Діоскорида. Виникала парадоксальна ситуація — аптекарі використовували одну систему мір, а торговці іншу. При обміні товарів між торговцями і аптекарями або продажу останніми ліків було незрозуміло, який з систем слід віддати перевагу. У старих торгових книгах зустрічається також термін «фармацевтична система».

Посилання[ред. | ред. код]

  • Alexander, J.H. (1850). Universal Dictionary of Weights and Measures, Ancient and Modern. Baltimore. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 28 березня 2019.
  • Court W.E. Musings on an old prescription book (PDF). — 1995. Архівовано з джерела 20 листопада 2008. Процитовано 28 березня 2019.
  • Hasegawa, G.R. (2006). Preparing and dispensing descriptions during the Civil War Era (PDF). Apothecary's Cabinet. American Institute of the History of Pharmacy. Архів оригіналу (PDF) за 10 червня 2010. Процитовано 28 березня 2019.
  • Upton J.K. Report on worldwide state of metrication to the US House of Representatives. — 1878. Архівовано з джерела 20 червня 2008. Процитовано 28 березня 2019.