Головна сторінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.

Українська Вікіпедія заснована 30 січня 2004 року.

четвер, 14 березня 2024 року

1 314 727 статей українською

173 188 зареєстрованих дописувачів

3579 з них активні останнього місяця

Вибрана стаття

Лінійні кораблі типу «Нельсон» — тип лінкорів Королівського військово-морського флоту Великої Британії часів Другої світової війни. Всього для британського флоту побудовано 2 кораблі цього типу і вони були названі на честь знаменитих адміралів минулого — «Нельсон» (англ. Nelson) та «Родні» (англ. Rodney). «Нельсони» стали першими «вашингтонськими лінкорами». Відповідно до Вашингтонської морської угоди Велика Британія отримала право побудувати два лінкори з гарматами калібром до 406-мм і стандартною водотоннажністю до 35 560 т. Формально «Нельсон» і «Родні» були 23-вузловою версією лінійних крейсерів типу «G-3», від будівництва яких Велика Британія відмовилася за вищезгаданою угодою. Попри низку недоліків та невелику максимальну швидкість, «Нельсон» і «Родні» вважалися найсильнішими британськими лінкорами періоду Другої світової війни, за сукупністю характеристик перевершуючи пізніші лінкори типу «Кінг Джордж V». У роки війни обидва лінкори брали активну участь у бойових операціях. А «Родні» зіграв вирішальну роль у потопленні німецького лінкора «Бісмарк», який до цього пустив на дно у Данській протоці гордість Королівського флоту — лінійний крейсер «Худ».

Галактика Вир (M 51), яка має виражену спіральну структуру
Галактика Вир (M 51), яка має виражену спіральну структуру

Спіральний рукав (англ. spiral arm) — характерний елемент структури спіральної галактики, який виглядає як спіралеподібна область підвищеної яскравості в диску галактики. Зазвичай у галактиці два чи декілька спіральних рукавів. В сукупності їх називають спіральним візерунком або спіральною структурою галактики.

Зовнішній вигляд спіральних рукавів досить різноманітний. Галактики з упорядкованою структурою мають симетричний і чіткий візерунок, що складається з двох спіральних рукавів, які простягаються на всю галактику, і навпаки, спіральна структура флокулентних галактик складається з безлічі невеликих фрагментів рукавів, не пов'язаних один з одним.

У різних частинах електромагнітного спектра спіральні рукави мають різний вигляд: у червоних та інфрачервоних променях спіральний малюнок гірше помітний, натомість у блакитних та ультрафіолетових променях він чіткіший, бо саме в цьому діапазоні сильніше світять молоді гарячі зорі, якими багаті спіральні рукави.

Вибране зображення

Молюск Gryphaea arcuata Ламарк, 1801, відомий як «Ніготь диявола»; висота 4,5 см; літостратиграфічна одиниця Чорна юра α III.

Вибраний список

У списку селищ міського типу України подано перелік усіх селищ міського типу, які існували на території УРСР і України з 1924 до 2024 року.

Перші селища міського типу (смт) в УСРР з'явилися у 1924 році. У перших постановах вони називалися містечками, проте у 1925 році цю назву замінили на «селище міського типу». При цьому більшість містечок, які мали цей статус з часів Російської імперії, продовжували лишатися містечками до 1930-х років і вважалися сільськими населеними пунктами.

Першими населеними пунктами, які стали смт, були Бірзула (нині місто Подільськ) і Рибниця (нині в Молдові) Одеської губернії.

У 2023 році було прийнято закон 3285-IX, який передбачав, серед іншого, ліквідацію категорії селищ міського типу, і всі смт, яких тоді в Україні було 881, з 26 січня 2024 року стали селищами.

Поточні події

14 березня в історії

Сьогодні День українського добровольця; День числа π
Петро Нестеров біля свого літака Nieuport IV.G (1915)
Петро Нестеров біля свого літака Nieuport IV.G (1915)
Мапа Карпатської України
Мапа Карпатської України

Народилися

Віктор Емануїл II
Віктор Емануїл II
Альберт Ейнштейн читає лекцію у Відні у 1921 р.
Альберт Ейнштейн читає лекцію у Відні у 1921 р.

Померли

Стівен Гокінг
Стівен Гокінг
Маргарет-Енн Балклі
Маргарет-Енн Балклі

Тривають Тиждень Японії та кампанія WikiGap

Вікіпедія є проєктом — неприбуткової організації, яка опікується низкою інших проєктів

є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа