Вікіпедія:Майбутні події

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:МП)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпедія не передбачає майбутнє, однак цілком припустимо писати статті про події недалекого майбутнього, до яких йде підготовка і які вже достатньо детально описані в авторитетних джерелах. Якщо подія періодична (наприклад, політичні вибори, спортивні змагання та конкурси, астрономічні явища), але достатнього опису в авторитетних джерелах окремої майбутньої події немає, доцільно зазначити інформацію про майбутню подію в оглядовій статті.

Майбутні періодичні події[ред. код]

Вибори[ред. код]

Окремо слід зазначити стосовно статей про майбутні чергові вибори.

Варіант 1

Законодавство країни чітко регламентує часовий інтервал між черговими виборами, тому немає сумніву, на який рік такі вибори заплановані в конкретній країні (проте, попри відсутність сумніву та чіткість конституції, рік все одно може змінюватися, як-от Вибори Президента України 2009, які перенесли на 2010 рік без змін до конституції). Щоправда, в будь-який момент може статись щось, що спровокує дострокові (позачергові) вибори, чим порушить існуючу на даний конкретний момент циклічність (приклад — ситуація, яка зумовила проведення дострокових виборів Президента України в 2014 році, замість планових у 2015). Але, саме згідно з Вікіпедія не передбачає майбутнє, Вікіпедія не повинна утримуватись від статей про майбутні планові вибори, з відповідним роком (при умові що ті статті відповідають критеріям, зазначеним у попередньому абзаці), тільки через те, що такі форс-мажорні події можуть відбутися. Зрештою, якщо таке справді сталося і вибори доводиться проводити раніше запланованого часу, статтю можна просто перейменувати відповідно.

Варіант 2

Якщо про майбутні вибори вже є достатня кількість підтвердженої джерелами інформації, але ще остаточно не відомий рік, коли вони мають відбутися, статтю варто назвати за схемою Наступні парламентські вибори в Україні (аналогічно до en:Next United Kingdom general election) або Парламентські вибори в Україні (9 скликання) (аналогічно до de:Wahl zum 19. Deutschen Bundestag). При включенні статті до навігаційного шаблону можна позначити вибори як «наступні», наприклад, «Вибори Президента України: 1991 • 1994 • 1999 • 2004 • наступні». Пізніше, коли дата та/або рік виборів буде відомим офіційно, а не на рівні припущень, треба перейменувати статтю відповідно, і не забути зробити зміни в навігаційних шаблонах.

Спортивні події та конкурси[ред. код]

Астрономічні явища[ред. код]

Майбутні одноразові події[ред. код]

Див. також[ред. код]