Конвой № 3625

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Конвой №3625)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвой № 3625. Карта розташування: Океанія
Йокосука
Йокосука
Трук
Трук
1-2
1-2
Маршрут конвою. Позначка «1-2» вказує район потоплення «Тойо-Мару» та «Шозан-Мару»

Конвой № 3625 — японський конвой часів Другої світової війни, проведення якого відбувалось у червні — липні 1943 року.

Пунктом призначення конвою був атол Трук (нині Чуук) у центральній частині Каролінських островів, де ще до війни створили потужну базу японського ВМФ, з якої до лютого 1944 року провадились операції у цілій низці архіпелагів. Вихідним пунктом став розташований у Токійській затоці порт Йокосука (саме звідси традиційно вирушала більшість конвоїв на Трук).

До складу конвою увійшли водяний танкер «Коан-Мару» і транспорти «Тойо-Мару» та «Шозан-Мару» (Shozan Maru), а охорону забезпечував переобладнаний канонерський човен «Хейджо-Мару».

Загін рушив із порту 25 червня 1943 року, а вже наступної доби лише за дві сотні кілометрів від виходу з Токійської затоки біля острова Хатідзьо́ (острови Ідзу) конвой перехопив американський підводний човен USS Jack. Спершу субмарина торпедувала «Тойо-Мару», який затонув за пів години, а дещо пізніше уразила та потопила «Шозан-Мару». При цьому якщо в першому випадку загинула лише одна особа (порятунок інших здійснив «Коан-Мару»), то разом із другим судном японці втратили 60 моряків.

USS Jack також спробував атакувати й «Коан-Мару», проте над місцем бою з'явився японський літак. Скинута ним торпеда не влучила в американський корабель, який екстрено переходив у підводне положення, але її вибух сильно струснув його. USS Jack отримав небезпечний кут занурення, проте цю проблему вдалося вчасно вирішити, так само як і усунути певні отримані пошкодження (човен продовжив бойове патрулювання та зміг потопити у тому ж поході ще одне судно).

Залишки конвою продовжили рух і 6 липня прибули на Трук[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Auxiliary Gunboats. www.combinedfleet.com. Процитовано 7 грудня 2022.
  2. Jack (SS-259) of the US Navy - American Submarine of the Gato class - Allied Warships of WWII - uboat.net. uboat.net. Процитовано 7 грудня 2022.