Користувач:Andriy.Kudelia/Незнайомці, або Як уникнути халепи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Незнайомці, або Як уникнути халепи»
Обкладинка книги
Автор Марія Куделя & Андрій Куделя
Ілюстрації Андрій Куделя
Країна Україна
Мова українська
Серія Новинки «Зелений пес»
Жанр Посібник, Повість
Видавництво «Гамазин»
Видано 2019
Сторінок 52
ISBN 978-966-279-127-3

«Незнайомці, або Як уникнути халепи» — практичний посібник з поведінки з незнайомими людьми для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку авторства українських письменників Марії Куделі та Андрія Куделі[1]. За результатами конкурсу «Українського інституту книги», що проводився у 2020 році серед 2975 видань[2], зокрема, книгу «Незнайомці, або Як уникнути халепи» було обрано для поповнення бібліотечних фондів бібліотек України[3].

Видання розраховане на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Може використовуватися також як посібник вихователями дошкільних навчальних закладів та вчителями молодших класів[4].

Книга «Незнайомці, або Як уникнути халепи» складається з двох частин. Перша частина навчально-пізнавальна. В цій частині наводяться основні правила поведінки дитини з незнайомими людьми та надається чіткий алгоритм дій при контакті з незнайомцем. Для осмислення та закріплення отриманих знань читачу пропонуються таблички та тести. Друга частина — це гостросюжетне пригодницьке оповідання: хлопчик опинився у небезпеці — його переслідує незнайомець. Через свою необачність дитина попала у небезпечну ситуацію. Але, завдяки логіці та самоконтролю Андрусь Розумаха знайшов собі порятунок. Оповідання емоційно забарвлює отримані читачем з першої частини посібника знання, а отже сприяє їх запам'ятовуванню[5][6][7].

25 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей[8]. За запитом «викрадення дитини» Google викидає більше за 9 мільйонів результатів[9]. Щороку в усьому світі зникають сотні тисяч дітей. За статистикою, щороку в Німеччині зниклими безвісти вважають 100 тис. дітей, у Канаді — 45 тис., у США 460 тис., у Британії 140 тис., в Індії понад 70 тис., в Австралії та Іспанії близько 20 тис. В Україні щороку реєструється близько 4 тис. випадків зникнення дітей[10]. Сьогодні проблема зникнення дітей торкається кожної країни світу, у тому числі й України. Уповноважений ВРУ з прав людини звертає увагу, що відповідальність за життя та здоровʼя дитини, насамперед, несуть її батьки. Також Омбудсман закликає уповноважені органи влади України підійти до вирішення цієї проблеми комплексно та докласти максимальних зусиль задля попередження зникнення дітей. Кожна дитина заслуговує відчувати себе захищеною як у своїй родині, так і в своїй країні[11]. Саме тому книга «Незнайомці, або Як уникнути халепи» має бути у бібліотеці кожної дитини України.

Про авторів[ред. | ред. код]

Андрій Куделя — школяр, у п'ятирічному віці почав писати книжки і малювати ілюстрації до них[12]. У 2019 році Андрій потрапив до Національного Реєстру Рекордів України в номінації «Найбільша кількість дипломів, отриманих за перемоги в онлайн олімпіадах зі шкільних дисциплін за 65 днів»[13]. Хлопець захоплюється кіномистецтвом. Знімає відеоблоги та скетчі, до яких пише сценарії. Є автором супергеройського проєкту про підлітка з надзвичайними здібностями — Parkourman. Паркурмен — це вигаданий персонаж коміксів та скетчів, активний блогер і дописувач соціальних мереж. Андрій не зупиняється на досягнутому та мріє стати відомим режисером[14].

Марія Куделя — адвокатка з багаторічним досвідом, громадська діячка[15] та мама Андрія. В дитинстві неоднаразово зазнала посягань на власне життя, здоров'я та безпеку. Знає, як вдало поєднувати роботу з материнством. Навчила Андрія всього, що він вміє. Оптимістка та мрійниця[14].

Історія написання[ред. | ред. код]

Ідея народилася, коли Андрій Куделя був у першому класі. В той час у школі проходив челендж «Зроби урок для однокласників». Андрій з його мамою підготували доповідь про правила поведінки з незнайомцями. Тоді вони вдало провели це заняття, і цілих 6 років сценарій пролежав у них в архіві. А от у 2018 році вони перетворили свою презентацію у повноцінне видання з яскравими малюнками та гостросюжетним оповіданням. Рукопис було надіслано по усіх видавництвах України[16]. Коли відкликнулося видавництвтво Зелений Пес, Марія Куделя з її сином вирішили погодитись на співпрацю. Сьогодні «Незнайомці, або як уникнути халепи» можна придбати у багатьох крамницях України[17].

Анотація[ред. | ред. код]

«Ця книга легко й доступно розкаже дитині, чому не варто довіряти незнайомцям. Основні правила поведінки повторюються стільки разів, що до кінця прочитання малюк уже зможе їх цитувати. У книзі велика кількість малюнків, а також прикладів із відомих казок та пригод головного персонажа — Андруся Розумахи, від імені якого і ведеться оповідь. Навіть якщо ви впевнені, що дитина знає, чому не варто спілкуватися з незнайомцями, все одно прочитайте разом цю книгу — для закріплення[18]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Незнайомці, або як уникнути халепи». «salat.com.ua». Процитовано 1 січня 2021.
  2. «УІК затвердив перелік книг для поповнення бібліотечних фондів у 2020 році». «Міністерство культури та інформаційної політики України». Процитовано 1 грудня 2021.
  3. «МКІП затвердило перелік видань для поповнення бібліотечних фондів 2020 року. ПЕРЕЛІК». «Кабінет Міністрів України». Процитовано 1 січня 2021.
  4. «Про книгу». «Мастхев Книга Для Дітей — Незнайомці, або Як уникнути халепи — Україна». Процитовано 1 січня 2021.
  5. «Незнайомці, або як уникнути халепи». «ВсіКниги». Процитовано 1 січня 2021.
  6. «Черкаська центральна міська бібліотека дя дітей представляє літературне знайомство з книгом «Незнайомці, або як уникнути халепи»». «Центральна міська бібліотека для дітей м. Черкаси». Процитовано 1 січня 2021.
  7. «МАСТХЕВ - КНИГА для дітей Незнайомці, або як уникнути халепи». «olgagoock - livejournal». Процитовано 1 січня 2021.
  8. «25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей». «Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення». Процитовано 1 січня 2021.
  9. «Викрадення дитини - Пошук Google». «Google». Процитовано 1 січня 2021.
  10. «25 травня. Пам’ятні дати». «Укрінформ - актуальні новини України та світу ». Процитовано 1 січня 2021.
  11. « ‼️25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти... - Офіс Омбудсмана України». «Facebook». Процитовано 1 січня 2021.
  12. «"Незнайомці, або Як уникнути халепи"». «Biblio - Kinder». Процитовано 1 січня 2021.
  13. Як виховати розумника: школяр за два місяці виграв 37 олімпіад. tsn.ua.
  14. а б «Про авторів». «Мастхев Книга Для Дітей — Незнайомці, або Як уникнути халепи — Україна». Процитовано 1 січня 2021.
  15. «Куделя Марія Олександрівна». «Єдиний Реєстр Адвокатів України». Процитовано 1 січня 2021.
  16. «Я - ДИТИНА УКРАЇНИ! 20 листопада - ВСЕСВІТНІЙ... - Бібліотека імені В. Нестайка для дітей». «Facebook». Процитовано 1 січня 2021.
  17. «Історія Написання». «Мастхев Книга Для Дітей — Незнайомці, або Як уникнути халепи — Україна». Процитовано 1 січня 2021.
  18. «Незнайомці, або як уникнути халепи». «Yakaboo». Процитовано 1 січня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]