Питний мед (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Питний мед
Тип алкогольний напій
Країна походження  Республіка Польща
Колір від золотистого до темно-бурштинового
Смак мед
Складники мед і вода
Оригінальна назва пол. miód pitny

Питний мед (пол. miód pitny) — алкогольний напій польської кулінарної традиції, що виготовляється шляхом спиртового бродіння суміші меду та води. Має характерний медовий аромат і смак, який може бути збагачений додаванням фруктових соків, трав або спецій. Колір варіюється від золотистого до темно-бурштинового, залежно від виду меду, який використовується для виробництва[1].

У 2008 році чотири традиційні сорти польської медовухи, які вказують на частку меду та води, що використовується у виробництві, були зареєстровані Європейським Союзом як традиційна спеціальність, що гарантується. Виробництво медовухи в Польщі майже подвоїлося протягом наступних чотирьох років, що зробило Польщу найбільшим у світі виробником питного меду, виготовленого традиційними методами.

Подача[ред. | ред. код]

У Польщі питний мед найчастіше подають в кімнатній температурі у склянці або келиху[2][3]. Залежно від погоди, його також можна пити охолодженою до температури близько 12°C[3] або теплою. У спекотний день охолоджену медовуху можна подавати з м'ятою або скибочкою лимона. Взимку деякі поляки полюбляють глінтвейн, який може бути додатково приправлений гвоздикою, корицею, ваніллю, імбиром, чорним перцем або шматочком апельсина[3][4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Document No. 52016XC0527(01). EUR-Lex (англ.). 27 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  2. Surzycka-Mliczewska, Zofia, ed. (2005). Kuchnia polska [Polish Cuisine] (пол.). Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. ISBN 83-208-1556-8.
  3. а б в Libera, Paweł (19 липня 2013). Oto najstarszy alkoholowy napój na świecie. Jak należy go pić? I czy wszystkie miody są bardzo słodkie? Інтерв'ю Кароліни Ґловацької. Gazeta (пол.). Процитовано 3 червня 2017. Це найдавніший алкогольний напій у світі. Як його пити? Чи всі медовухи дуже солодкі?
  4. Fatyga, Adrian. Polska miodem stała. Інтерв'ю Девіда Брандебури. Smaki z Polski (пол.). Процитовано 3 червня 2017. Польща жила на медовусі

Посилання[ред. | ред. код]