Ран'ейсай Асікуні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ран'ейсай Асікуні
Ім'я при народженніАсаяма Асікуні
Народився1775(1775)
Осака
Помер8 березня 1820
Осака
Країна Сьоґунат Едо
Національністьяпонець
Діяльністьмалярство
Відомі учніRokkaen Ashiyukid, Ashikiyod, Gigadō Ashiyukid, Jukōdō Yoshikunid, Ashisatod, Ashitomod, Ashitakad, Ashihirod, Ashifuned, Utakuni Hamamatsud, Ashikawa Hikokunid і Akatsuki Kanenarud
БатькоQ22123743?

Ран'ейсай Асікуні (*蘭英斎 芦国, 17751820) — японський художник жанру укійо-е періоду Едо. Був також відомий під ім'ям Нуноя Тюдзабуро і мав псевдоніми Кьоґадо, Сеййосай, Рансай, Росю. Засновник школи Асаяма.

Життя та творчість

[ред. | ред. код]

Походив з роду Асаяма. Народився 1775 року в Осаці, де прожив усе життя. Отримав ім'я Асікуні. Замолоду виявив хист до малювання. Його вчителем був Суга Ранрінсай. З близько 1801 року стає самостійним художником. У 1810-ті роки Ран'ейсай Асікуні став працювати зі станковою гравюрою.

На початку своєї творчості Ран'ейсай Асікуні став відомий як ілюстратор до книг, що зображує акторів (якуся-ехон). Завдяки Ран'ейсаю цей жанр став модний в Осаці. Про це свідчать спільні роботи з Тойокава Йосікуні і Сюнкосай Хокуей, створені під його керівництвом. Типовими для Ран'ейсая і його учнів стали гравюри-поліптихи з 8-10 частин.

В станковій гравюрі використовував нестандартний вузький вертикальний формат (33х22 см), що використовувався ним раніше в книгах. В такому форматі виконані його портрети акторів Арасі Кіцусабуро II і Асао Кудзаемона I [ja]. З 1816 року Ран перейшов до стандартного формату (37х25 см).

Джерела

[ред. | ред. код]