Ретинований зуб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ретенція зуба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ретинований зуб мудрості на рентгенівському знімку

Ретинований зуб (лат. retentio — утримування, стримування, затримання, збереження) — зуб, який буде не в змозі прорізатися належним чином, оскільки повністю або частково закритий кісткою або частиною ясен.

Ретинованим може бути будь-який зуб, однак, частіше всього це зуби мудрості, різці, малі корінні зуби. Видалення такого зуба — завдання не з простих, однак таке, що можна виконати. Інколи ретиновані зуби «витягують» ортодонти за допомогою брекет-системи. Зуби, що не прорізались частіше всього треба видаляти, оскільки вони — причина виникнення кіст, запалення навколо самих себе. Звичайно, це робиться із знеболювальним.

Клінічні форми:

  1. часткова ретенція (окремих поодиноких зубів);
  2. множинна або чисельна (значної кількості);
  3. повна ретенція (з повною відсутністю зубів у зубному ряду як тимчасових так і постійних).

Ретенція зуба (retentio dentis; лат. retentio ― затримка; затримка зуба) ― затримка прорізування нормально сформованого постійного зуба. Повна ретенція ― непрорізаний зуб повністю розташований у кістковій тканині. Повну ретенцію можна поділити на 3 ступені: І ступінь ― товщина кісткової тканини від коронки ретенованого зуба до альвеолярного краю щелепи (рентгенологічно) не перевищує 1 мм. ІІ ступінь ― товщина кісткової тканини над ретенованим зубом від 1 до 3 мм. ІІІ ступінь ― товщина кістки над зубом перевищує 3 мм.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]