Комісія Україна — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Комісія НАТО-Україна, створена у 1997 р., відповідає за прийняття рішень, розвиток відносин між НАТО і Україною, і управління діяльністю зі співробітництва.

Комісія НАТО-Україна

Комісія НАТО-Україна, є форумом для консультацій між членами НАТО і Україною з питань безпеки, що становлять обопільний інтерес.

Комісія НАТО-Україна була створена відповідно до Хартії про особливе партнерство НАТО-Україна, підписаної главами держав та урядів України та країн НАТО 9 липня 1997 в Мадриді. Комісія покликана забезпечувати належне застосування положень Хартії, проводити оцінку розвитку відносин між НАТО і Україною, аналізувати і планувати майбутню діяльність, а також давати рекомендації щодо поліпшення або подальшого розвитку співробітництва.

Учасники

В Комісії представлені всі країни-учасниці НАТО і Україна. Цей орган проводить засідання на регулярній основі на рівні послів і військових представників, а також періодичні зустрічі на рівні міністрів закордонних справ, міністрів оборони та начальників штабів, і іноді - зустрічі в верхах. Засідання Комісії НАТО-Україна на вищому рівні організуються Політичним комітетом у форматі Комісії НАТО-Україна, який виконує функцію форуму для обміну думками з питань політики і безпеки, що становлять спільний інтерес, а також відповідає за підготовку та оцінку програм співпраці між НАТО і Україною.

Робота Комісії НАТО-Україна

Комісія НАТО-Україна є форумом для консультацій між країнами-учасницями НАТО та Україною з таких питань безпеки, що становлять спільний інтерес, як ситуація в Афганістані, на Балканах, в Іраку, боротьба проти тероризму, заморожені конфлікти, а також іншим регіональним проблемам. У грудні 2008 року міністри закордонних справ країн-учасниць НАТО прийняли рішення про подальше зміцнення роботи по лінії Комісії НАТО-Україна шляхом розробки Щорічної національної програми. Така програма, яка буде складена в остаточному варіанті навесні 2009, прийде на зміну щорічних цільових планів, на основі яких проходило співпрацю НАТО-Україна з моменту затвердження Плану дій НАТО-Україна у 2002 р. Комісія здійснює перегляд діяльності по співробітництву, який здійснюють a по лінії участі України в програмі «Партнерство заради миру», а також у військовій сфері в рамках Військового Комітету та відповідно до щорічних робочими планами України. Під егідою Комісії НАТО-Україна були створені спільні робочі групи, покликані поглиблювати співпрацю за такими напрямками, як реформа оборони та сектору безпеки, озброєння, економічна безпека, наукові дослідження та захист навколишнього середовища.

Посилання