LARS-2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 14:30, 2 грудня 2014, створена Gr1caenko661 (обговорення | внесок) (Створена сторінка: Реактивна сиситема залпового вогню (РСЗВ) "Lars-2" (Leichtes Artillerie-Raketen-System) призначена для знищ...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реактивна сиситема залпового вогню (РСЗВ) "Lars-2" (Leichtes Artillerie-Raketen-System) призначена для знищення передових розрахунків бойової техніки, розосередженою живої сили противника, артилерійських розрахунків та дистанційного мінування місцевості. Система "Lars-2" є результатом виконання програми модернізації РСЗВ LARS-1, прийнятої на озброєння бундесверу в 1969 році. З 1980 по 1983 роки відповідно з цією програмою були модернізовані всі перебувають на озброєнні бундесверу 209 пускових установок LARS-1. Широка номенклатура боєприпасів, що включає снаряди і суббоєприпаси осколково-фугасної, осколково-кумулятивного і димового дії, міни для протитанкового і протипіхотного мінування місцевості забезпечують можливість ураження цілей різних типів - живої сили, бронетехніки, фортифікаційних споруд і пунктів Планами командування бундесверу передбачена поступова заміна цих установок системами MLRS. Знімаються з озброєння установки LARS-2 передаються збройним силам Греції та Туреччини.

Характеристика

Модернізація насамперед торкнулася пускову установку. Колісне шасі застарілого вантажного автомобіля "Magirus-Deutz" було замінено на шасі автомобіля високої прохідності MAN, у багатомісної кабіні якого розміщені розрахунок і апаратура управління вогнем. Двигун - дизельний MAN потужністю 260 л. с. Ходова частина виконана по колісній формулі БХБ і забезпечена централізованою системою регулювання тиску повітря у шинах. Артилерійська частина, що представляє собою два броньованих пакета по 18 стволів у кожному, змонтована на платформі кругового обертання над задніми осями шасі. У вертикальній площині ракети можуть наводитися на ціль у діапазоні кутів від 0 ° до + 50 °. Наведення здійснює навідник, місце якого знаходиться між пакетами стовбурів. Стійкість пускової установки під час стрілянини забезпечується за допомогою двох гідравлічних домкратів, на яких вивішується кормова частина шасі при перекладі установки у бойове положення. Стрільба може вестися 110мм некерованими снарядами (ППР), що входять у боєкомплект РСЗВ LARS-1, а також вдосконаленими НУР з дальністю стрільби до 25 км, для яких були розроблені нові головні частини:

касетна DM-711, споряджена п'ятьма протитанковими мінами АТ-2. Міни викидаються з касетної ГЧ на висоті близько 1.2км і опускаються на парашутах. Перед самим приземленням парашут відділяється, а що впала на землю міна за допомогою пружних лапок встановлюється у бойове положення - кумулятивної воронкою вгору. З корпусу висувається штирьовий датчик. Час самоліквідації хв встановлюється перед стрільбою і може бути від кількох годин до кількох діб. Кумулятивний заряд міни здатний пробивати броню товщиною до 140 мм. димова, що містить 8.4 кг димоутворювальною суміші, що підвищило стійкість димової завіси з 12 до 15хвилин. касетна ГЧ з 65 кумулятивно-осколковими елементами М42 або М77 американського виробництва. Призначена для ураження відкрито розташованої живої сили і військової техніки, легкоброньованих бойових машин, а також для контрбатарейної боротьби. Кожен бойовий елемент має радіус суцільного ураження осколками до 3-4м і здатний пробивати броню товщиною до 40мм. РСЗВ LARS-2 має вдосконалену систему управління вогнем FIELD GUARD, що забезпечує пристрілювання репера і автоматичне визначення необхідних поправок для ведення залпового вогню. Система FIELD GUARD включає радіолокатор стеження за траєкторіями ракет і ЕОМ. Одна система обслуговує чотири ПУ LARS-2. В даний час з'явився новий варіант цієї системи - FIELD GUARD Мk2, який має більш високу вогневу продуктивність.


На пусковій установці змонтована також апаратура REPAG, призначена для перевірки ракет, установки часу спрацьовування детонатора бойової частини і вибору режиму запуску ракет.

Пускова установка може долати підйоми до 30 °, має гарну прохідність на пересіченій місцевості. Без попередньої підготовки вона може форсувати брід глибиною 1,2 м. До складу обладнання входять засоби радіозв'язку, навігаційна апаратура і засоби пожежогасіння.

Джерела

http://rbase.new-factoria.ru

http://topwar.ru/7188-reaktivnaya-sistema-zalpovogo-ognya-lars-2.html