Вікіпедія:Проєкт:Невідомі герої нової війни/Єськов Сергій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Єськов Сергій Володимирович (* 7 квітня 1992 р., м. Карлівка, Полтавська обл..) — у 2014році — механік-моторист десантного корабля «Костянтин Ольшанський».

Ранні роки

Народився 7 квітня 1992р року в сім'ї Єськова Володимира Федоровича, електромеханіка високовольтних лінійта Єськової Віри Євдокимівни, секретаря. Ім'я хлопчику дав батько на честь свого прадіда Сергія, який був справжнім донським козаком. Має сестру Юлю. З 1987 по 1992 рік сім'я проживала на півночі Ханти-Мансійського округу Тюменської області. Перед самим народженням Сергія родина переїхала до Карлівки. На Благовіщення Пресвятої Богородиці хлопчик побачив світ. Ріс Сергій спокійним і не по літах розважливим, завжди знаходився в центрі уваги друзів, був улюбленцем вихователів у дитсадочку.

Роки навчання

У 1999 році Сергій Єськов пішов до першого класу середньої школи в Московській області. У грудні того ж року сім'я повернулась до Карлівки і хлопчик навчався спочатку в ЗОШ№ 2, а з 3-го класу — у Карлівській гімназії імені Ніни Герасименко. Ідеалом чоловіка для Сергія завжди були сильні, цілеспрямовані люди. У нього була мрія побачити море та мандрувати світом. Тому й об'єднав два прагнення, вступивши до Морехідного училища ім. О. І. Маринеска ОНМА в Одесі. Ставши курсантом, старанно навчався, серйозно зайнявся боксом, майстерністю володіння кортиком. Добре вивчив англійську, особливо технічну, мову.

Служба на флоті

В листопаді 2013 року Сергій Єськов розпочав службу механіком-мотористом на десантному кораблі «Костянтин Ольшанський» на контрактній основі. Вночі, 6 березня 2014року, російський флот затопив списаний великий протичовновий корабель «Очаков», заблокував вихід українських кораблів з озера Донузлав. Базу з боку берега оточили невідомі озброєні люди. Чотири кораблі українських ВМС віддали швартові від причальної стінки та відійшли на середину озера Донузлав для того, щоб мінімізувати спробу силового захоплення. Один з них — великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», на борту якого виконував службові обов'язки Сергій. Тримати оборону Міністерство оборони України рекомендувало без застосування зброї. В понеділок, 24 березня, близько 18:07 год росіяни штурмом захопили корабель. Станом на 17:44 24 березняна борту «Ольшанського» зі 128 залишалась 21 людина: 16 офіцерів і 5 матросів. Серед них і Сергій Єськов. Днем раніше більшість членів екіпажу зійшла на берег, не перейшовши на сторону Росії[1].

Сили були нерівними. Росіяни кидали світлошумові гранати, стріляли з автоматів у повітря. Дали нам після захоплення 24 години для роздумів і прийняття рішення. Потім під звуки гімну України у нашому виконанні Державний прапор було спущено, ми зійшли на берег…

 — розповів по телефону сам Сергій.

З тих героїв, що не перейшли на бік ворога і тримались до останнього, лише четверо були з материкової України.

«Опинившись у ворожому оточенні, без шматка хліба і копійки в кишені, Сергій чи не вперше попросив про допомогу. Світ не без добрих людей, нагодували, випрали одяг, допомогли грошима. Прибув синочок додому під ранок і замертво упав у ліжко…»

 — згадує мама Віра Євдокимівна.

О 10.00 Сергій пішов до райвійськкомату з'ясувати, що робити далі. Там не вирішили, якого статусу надати цьому військовослужбовцю і Сергій поїхав до Києва. Відповідь отримав у заступника міністра оборони. Побував на Майдані і відбув до Одеси. Зараз служить на катері, захищає підступи до Одеси.

Див. також

Костянтин Ольшанський (корабель)

Примітки

  1. [Тральщик "Черкаси" курсує Донузлавом і не дає окупантам наблизитись http://www.5.ua/Okupazia-Krimu/tralshchyk-cherkasy-kursuie-donuzlavom-i-ne-daie-okupantam-nablyzytys-52390.html]

Посилання