Яроутворення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Файл:Зовнішній вигляд яру.jpg
Зовнішній вигляд яру

Яроутворення - процес утворення ярів.  Один з найбільш поширених на територіях сучасних населених пунктів фізико-геологічних процесів, розвитку яких сприяють природні умови: наявність легкорозмивних порід і тип ґрунту, значна амплітуда коливань висот місцевості; різноманітні пошкодження схилів і послаблення їх стійкості; яроутворення може бути викликане спусканням на схил стічних, аварійних вод, скиданням снігу, знищенням рослинного покриву, розорюванням і підрізанням схилів, влаштуванням доріг, штучним зрошенням, влаштуванням кар’єрів та ін.

Яри широко поширені в лісостеповій та степовій зонах і з’являються в процесі водної ерозії. Водна ерозія це процес розмиву грунтів  також крихких підстилаючих їх порід потоками води, які стікають зі схилів під час проливних дощів або танення снігу. Елементи нерівного рельєфу земного ландшафту утворюють гідрографічну мережу яка складається з різних шляхів стоку талих і дощових вод тісно взаємопов’язаних між собою.

Ерозія грунту починає проявлятися вже при крутизні схилів від 0.5 до 20. Помітно посилюється на схилах з крутизною від 2 до 60 і отримує істотний розвиток на схилах з крутизною від 6 до 100. У процесі утворення яри проходять кілька стадій, які закономірно змінюють одна одну.

Класифікація ярів за розмірами і крутістю схилів

Група  ярів Кут падіння схилів, градуси Розміри, м
довжина ширина глибина
Дрібні 50 – 70 10 – 300 5 – 50 2 – 15
Середні

а) з пологими схилами

б) з крутими схилами


15 – 35

50 – 70


300 – 2000


50 – 100


10 – 30

Великі

а) з пологими схилами

б) з крутими схилами


10 – 20

30 – 60


2000

і більше


100 – 500


15 – 30

і більше

Стадії  яроутворення

Файл:Стадії яроутворення.jpg
Файл:Схема яроутворення.jpg
Схема процесу яроутворення