Собор Нотр-Дам-де-Дом (Авіньйон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 09:59, 9 грудня 2011, створена РобоСтася (обговорення | внесок) (+ {{Стаття, з якої нема посилань}} за допомогою AWB)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Собор Нотр-Дам-де-Дом (Авіньйон)» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «Французька осінь».
Від розміру та якості вмісту цієї статті станом на 10 грудня 2011 року залежав остаточний бал конкурсанта, який її створив чи доповнив.

Історія

Кафедральний собор Нотр-Дам-де-Дом був побудований у 1140 - 1160 роках. Він розташований поряд із Папським палацом. У соборі знаходяться гробниця Бенедикта XII и надгробок Іоана XXII.

Зачинений під час французької революції, храм був знову освячений у 1822 р. Внутрішній простір церкви являє собою суцільний неф, до якого у XIV-XVI ст. були додані бокові капели. Апсида, повністю перероблена у 1600 р., освітлюється 5 вікнами. У портику, навіяному римською античністю, з його рельєфними колонами и коринфськими капітелями, Симоне Мартіні написав «Діву Марію в оточенні Ангелів и Благословляючого Христа». У соборі знаходиться гробниця Бенедикта XII, споруджена у 1342-1345 гг. Жаном Лавеньєром. В іншій капелі — надгробок Іоана XXII. Собор був розписаний для кардинала Якопо Стефанескі.


Монументальна церква увінчана незвичним романським куполом з величезною позолоченою статуєю Діви Марії. Нотр-Дам-де-Дом довгий час виконував обов'язки собору святого Петра у Римі, являючись кафедрою Верховного понтифіка.

Назва собору виникла у зв'язку із латинською фразою «Domus episcopalo», що означає «Дім єпископа». Історики схильні вважати, що на місці собору уже в IV столітті стояла базиліка, недалеко від якої знаходилась резиденція єпископа. Давня базиліка була зруйнована сарацинами у VIII сторіччі і відродилась до життя приблизно у тому вигляді,в якому ми бачимо її зараз, лиш у середині XII сторіччя. А величезна свинцева статуя Діви Марії вагою 4,5 тонни, покрита сусальним золотом, стала домінувати над містом лиш з 1859 року.

Посилання

http://tiptotrip.ru/tips/604-kafedralnyy-sobor-notr-dam-de-dom-cathedrale-notre-dame-des-doms-d-av-avinon