Народна й університетська бібліотека Республіки Сербської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 19:05, 31 травня 2016, створена Liollaz (обговорення | внесок) (додавання мультимедіа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема Національної та Університетської бібліотеки Республіки Сербської

Національна та Університетська бібліотека Республіки Сербської - національна бібліотека Республіки Сербської, розтагшована в столиці Бан’я-Лука.

Вперше про необхідність створення подібного закладу, де люди б могли брати книги, згадується 1868 року, коли за сприяння церковників створено читальню. В цьому приміщенні почали збирати різні книги, часописи та публікації, що друкувалися, з якими б могли ознайомитися люди. Поступово книжковий фонд читальні розширювався і 25 жовтня 1935 року на освітньому комітеті затверджено рішення про створення в Баня-Луці на базі читальні Національної бібліотеки імені Петра І Великого Визволителя. На посади бібліотекарів було призначено вчителів початкової школи, а фонд поповнено переданими на зберігання книгами “Просвіти” та місцевої “Сербської читальної кімнати”, а також деякими приватними власниками.

З 26 квітня 1936 року бібліотека відкрила свої двері перед відвідувачами – це була перша бібліотека в Бані-Луці, відкрита для всіх відвідувачів без обмежень.

30 липня 1980 року бібліотека змінює назву з “Національна бібліотека імені Петра І Великого Визволителя” на нову “Національна та Університетська бібліотека Республіки Сербської імені Петра Кочича”.1999 року уряд Республіки Сербської затвердив цю назву, як офіційну. В грудні того ж року вирішено було скоротити назву до “Національна та Університетська бібліотека Республіки Сербської”.

На сьогоднішній день в фондах бібліотека зберігається понад 600000 найменувань друкованих видань.

Використані джерела

1. За матеріалами сайту http://nub.rs/biblioteka/o-biblioteci/istoriski-pregled/