Ханларова Зейнаб Ях'я-кизи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 20:04, 31 травня 2016, створена Liollaz (обговорення | внесок) (створення статті)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зейнаб Ханралова (повне ім’я Зейнаб Ях’я кизи Ханларова) – відома радянська та азербайджанська співачка.

Біографія та творчість

Народилася Зейнаб в багатодітній сім’ї 28 грудня 1936 року у місті Баку та була наймолодшою донькою. В 20-річному віці вона закінчує педагогічну школу імені Мірзи Алікпера Сабіра в місті Баку та вступає до Бакинського музичного училища імені Асафа Зейналли на відділення мугама, яке закінчує 1961 року. З того ж року розпочинає роботу, як солістка в Азербайджанському театрі опери та балету імені Мірзи Фаталі Ахундова.

Зейнаб Ханралова має унікальне сопрано, що дозволяє їй виконувати музику різних жанрів. Зокрема, вона виконувала партії в традиційному музичному стилі Азербайджану – мугамі – в таких композиціях як Гатар, Шахназ, Баяти Шираз та Чахаргях. Але світову славу її принесло виконання естрадної пісні. Серед її репертуару пісні найвідоміших азербайджанських композиторів. Також співачка відома виконанням пісень на різних мовах, зокрема російською, українською, молдовською, грузинською, фарсі, арабською, китайською, турецькою , хінді та багатьма іншими мовами.

Зважаючи на таку багатогранність у виборі репертуару та прекрасний голос співачки за свою музичну кар’єру вона відвідала всі країни колишнього Радянського Союзу, а також велику кількість держав Європи та Азії, і навіть побувала в Сполучених штатах Америки і Австралії. В Азербайджані після довгої перерви концертна діяльність відновилася 2008 року. А в квітні 2012 року Зейнаб Ханралова виступила на двох концертах в Нью-Йорку.

Окрім творчої діяльності співачка також двічі була депутатом Верховної Ради АРСР, та членом парламенту Азербайджану І-ІV скликань. На даний момент вона є членом Комітету з питань культури.

Відзнаки та нагороди

1975 рік – народна артистка Азербайджанської РСР та Узбецької РСР; 1978 рік – народна артистка Вірменської РСР;

1980 рік - народна артистка СРСР;

1985 рік – державна премія Азербайджанської РСР, золотий диск від фірми «Мелодія», орден Дружби народів та Знаку пошани.

1998 рік – орден Слави Азербайджану;

2006 рік – орден Незалежності за розвиток музичної культури Азербайджану. 2011 рік – почесний диплом Президента Азербайджану за популяризацію азербайджанської музики.

Використані джерела

1.За матеріалами статті http://fancy-journal.in.ua/item/2803-1453503823