Пам'ятник трудової Слави — трактор «Універсал» (Пирятин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник трудової Слави — трактор «Універсал»

Пам'ятник трудової Слави — трактор «Універсал» (вересень 2013 року)
Країна  Україна
Тип пам'ятка культурної спадщини України
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Трактор «Універсал» — пам'ятний знак Пирятинській МТС, знаходиться в м. Пирятин по вул. Червоноармійська, 96, на території ремонтно-тракторного підприємства. Пам'ятка історії місцевого значення, охоронний номер 2750-пл[1].

Опис[ред. | ред. код]

Споруджений у 1967 р. на честь механізаторів Пирятинської машинно-тракторної станції, утвореної в липні 1931 році. У кінці першої п'ятирічки тракторний парк станції нараховував 23 машини. МТС обслуговувала 25 колгоспів району. У роки довоєнних п'ятирічок ряд механізаторів стали стахановцями-новаторами.

У 1967 р. на цегляному, облицьованому керамічною плиткою постаменті, встановлений один із перших тракторів станції «Універсал-2». На ньому з 1937 році працював тракторист М. О. Сенчило. Коли почалася німецько-радянська війна, тракторист надійно заховав свого трактора і пішов на фронт. У 1945 воїн повернувся з війни, відремонтував його і працював на ньому до 1967 р. На чільній стороні постаменту закріплено зображення ордену Вітчизняної війни та пам'ятний напис: «Заслужил ты честь и славу, трактор-дедушка, по праву».

У 1976 р. на території колишньої МТС, поряд із трактором встановлено пам'ятний знак на честь Пирятинської машинно-тракторної станції — брила з граніту, на такому ж цоколі, у центральній частині закріплено дошку з нержавіючої сталі з пам'ятним написом «В липні 1931 р. на цій території була створена Пирятинська МТС».

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Наказ Міністерства культури, молоді та спорту України від 25 лютого 2020 року № 1062 «Про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України»

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Звід пам'яток історії та культури України: Полтавська область. Пирятинський район [Текст] = Register of Monuments of History and Culture of Ukraine: Poltava Region. Pyriatyn district / Полт. краезн. муз.; B.A. Андрієць, C.l. Бочарова, O.O. Вільмовська та ін.; обл. ред. кол.: В. О. Пархоменко (голова), В. А. Андрієць, О. А. Білоусько та ін.; ред. кол. тому: Ю. В. Волошин, А. М. Киридон, В. В. Кривошея та ін.; [упорядн., наук, ред. В. О. Мокляк]. — Полтава: ТОВ «АСМІ», 2013. — с.412., іл. (ISBN 978-966-182-279-4)