Файл:Урочище Кочур.jpg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повна роздільність(2000 × 1333 пікселів, розмір файлу: 613 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
Українська: Ґрунтовий могильник, Лука. Гора Кочур – історико-ландшафтний об’єкт, де розташовувалось згадане в літописах середньовічне селище «Кучари».

Живописна панорама – головна сучасна прикраса місця. Ця долина користується великою популярністю серед місцевих жителів та гостей.

Місцеве повір’я розповідає, що в давнину тут було язичницьке капище – місце принесення жертв язичницьким богам. Згідно з легендою, жителі всієї території вважали бога Чура своїм захисником і охоронцем домашнього добробуту, протиставляли його всякому злу й біді. Звідси пішло прислів’я «Чур тобі, Пек» (Пек – бог кривавих сутичок, пекла). Вони виліплювали з глини статую бога Чура, в животі якого горів вогонь, а дим та іскри злітали через дірки в голові, яка була орієнтиром для подорожніх. З навколишніх поселень приходили люди «ко Чуру» за вогнем для домашнього вогнища або обпалення дубових чурбанів. Тут обмінювалися товаром, слухали розповіді про пригоди й бувальщини, відпочивали «вне дела» (неділю).

Данна територія неодноразово привертала увагу науковців. На сьогоднішній день археологам відомо про п’ять етапів заселення Гори Кочур.

На її території знайдені археологічні матеріали середньодніпровської культури (ІІІ – І тис. до н. е.), зарубинецької культури (ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е.), черняхівської культури (І – V ст.), київської культури (ІІІ – V ст.), давньоруського часу (Х – ХІ ст.). Найбільш виразними є знахідки зарубинецької та давньоруської пам’яток.

Цікавим є виявлення тут артефактів Х – ХІІІ ст. Вчені припускають, що саме це поселення згадується у літописі у подіях міжусобної боротьби за Київ Ізяслава Мстиславовича і Юрія Долгорукого під 1162 р. «…а звідти пішли до Білгорода на [город] Мутижир. І [коли] вони були на [селі] Кучарі…»

В урочищі протікає річка Кочур – ліва притока Ірпеня (басейн Дніпра).

Річка формується з кількох безіменних струмків та щонайменше 10 водойм. Чотири головні річища, що утворюють річку, витікають з сіл Личанка, Шпитьки, Петрушки та з полів біля с. Мрія. На її річищах розташовані ставки-озера: Кадан, Рибальська стрілка, Трофейне (Личанка), Гоковар, Любительський, Чорне (Петрушки), Панське-1, Панське-2, Панське-3 (Шпитьки), Кошара, Михайлина (Горбовичі) та ін.

В долині щороку навколо гніздуються десятки пар лелек, з цієї точки їх видно в сезон травень – серпень. Полюбляють зволожені ділянки з невисокою трав’яною рослинністю, на яких є групи старих розлогих дерев, особливо якщо луки періодично затоплюються, а трава регулярно викошується. Харчуються в долині, поїдають переважно дрібних тварин — дощових черв'яків, комах, жаб, мишей, рибу.
Це фотографія пам'ятки культурної спадщини в Україні, номер у каталозі конкурсу «Вікі любить пам'ятки»: 32-224-0149
Час створення
Джерело Власна робота
Автор Анастасія Мисака


Ліцензування

Я, власник авторських прав на цей твір, добровільно публікую його на умовах такої ліцензії:
w:uk:Creative Commons
зазначення авторства поширення на тих же умовах
Ви можете вільно:
  • ділитися – копіювати, поширювати і передавати твір
  • модифікувати – переробляти твір
При дотриманні таких умов:
  • зазначення авторства – Ви повинні вказати авторство, надати посилання на ліцензію і вказати, чи якісь зміни було внесено до оригінального твору. Ви можете зробити це в будь-який розсудливий спосіб, але так, щоб він жодним чином не натякав на те, наче ліцензіар підтримує Вас чи Ваш спосіб використання твору.
  • поширення на тих же умовах – Якщо ви змінюєте, перетворюєте або створюєте іншу похідну роботу на основі цього твору, ви можете поширювати отриманий у результаті твір тільки на умовах такої ж або сумісної ліцензії.


Підписи

Додайте однорядкове пояснення, що саме репрезентує цей файл

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний14:34, 28 жовтня 2023Мініатюра для версії від 14:34, 28 жовтня 20232000 × 1333 (613 КБ)Анастасія МисакаUploaded own work with UploadWizard