Файл:Ephippiger ephippiger.jpg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повна роздільність(3342 × 1923 пікселів, розмір файлу: 1,55 МБ, MIME-тип: image/jpeg)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
Українська: Пізня літня ніч. Час для нічних істот – равликів, жужелиць, метеликів… Навкруги вирує життя і треба лише взяти ліхтарик, вийти з дому в ліс чи луки, щоб побачити наскільки різноманітна природа. Вражає спів безлічі коників, серед яких фаворитом є коник зелений (Tettigonia viridissima) – його стрекотіння є найгучнішим і лунає на сотню-дві метрів. А от і співає щось новеньке – наче як шкряботіння по металу. Спів зазвичай повторюється два рази, потім на мить зникає і знову повторюється.

Це коник-сідлоносець (Ephippiger ephippiger) – зовсім нещодавно його німфи зустрічалися майже звідусіль, а от вже й дорослі особини співають. Причому, співати можуть і самці, і самки. Ось така цікава особливість у цих представників триби ефіпігерових (Ephippigerini). Хоча цей коник співає вдень і вночі, але зараз найкраща можливість непомітно до нього наблизитися. Треба лише знайти де він сидить. І це ж не проблема знайти за гучним співом коника серед листя дерев і кущів. Ах хах! Зеленого коника серед зеленого листя вночі! Знали б ви, скільки треба часу, щоб знайти цих майстрів маскування – іноді розумієш, що він співає зовсім поряд, але ніяк не можеш побачити де він. Хоча після пошуків цвіркуна стеблового (Oecanthus pellucens), вже нічого не страшно – оскільки ці створіння сидять знизу листка, що унеможливлює їх пошуки. Отже, тактика пошуку коників проста – тишком-нишком підкрастися, ліхтариком підсвітити і потім зробити фото. Але… підкрадуючись до куща, наступаю на гілку, через що коник перестає співати. Перерва в кілька хвилин, доки коник заспокоїться і знову заспіває. Тепер вже впритул підходжу, але ніяк не можу знайти винуватця співу. О, та він схоже за цією гілкою – обережно відсуваю її, але чіпляю листя, від чого коник знову замовкає. Тепер вже довша перерва – і наступна спроба. Лише з четвертої спроби знаходжу сідлоносця і роблю фото. Але світлини вийшли розмитими та неякісними, тому перероблюю. А результат – вкотре показує дивовижність української природи.

© В. Пархоменко.

8.11.2020
English: Ephippiger ephippiger
Час створення
Джерело Власна робота
Автор Viktor Parkhomenko

Ліцензування

Я, власник авторських прав на цей твір, добровільно публікую його на умовах такої ліцензії:
w:uk:Creative Commons
зазначення авторства
Цей файл доступний на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства 4.0 Міжнародна
Ви можете вільно:
  • ділитися – копіювати, поширювати і передавати твір
  • модифікувати – переробляти твір
При дотриманні таких умов:
  • зазначення авторства – Ви повинні вказати авторство, надати посилання на ліцензію і вказати, чи якісь зміни було внесено до оригінального твору. Ви можете зробити це в будь-який розсудливий спосіб, але так, щоб він жодним чином не натякав на те, наче ліцензіар підтримує Вас чи Ваш спосіб використання твору.
This image was uploaded as part of Science Photo Competition 2020 in Ukraine.

Підписи

Коник-сідлоносець (Ephippiger ephippiger)

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний13:27, 9 листопада 2020Мініатюра для версії від 13:27, 9 листопада 20203342 × 1923 (1,55 МБ)FullMetalEkologUploaded own work with UploadWizard

Нема сторінок, що використовують цей файл.

Метадані