Центральна Азія — Китай, лінія D

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центральна Азія — Китай, лінія D — перспективний газопровід, що дозволить значно наростити потужності з транспортування центральноазійського газу до Китаю. Відмінністю системи від прокладених до того трьох ниток A, В та C є новий маршрут, який замість Казахстану слідує через Таджикистан та Киргизію.

У середині 2010-х років виникли плани збільшити потужність китайського маршруту з 55 до 85 млрд.м3 шляхом спорудження четвертої нитки. Її траса так само пройде через південь Узбекистану, проте у напрямку таджицької столиці і далі по долині Вахшу до Киргизії. Після проходження через хребет, що відділяє Киргизію від Китаю, трубопровід вийде в район Кашгару. Загальна довжина нової системи складе біля 1000 км, з них в межах китайської території 160 км.

Сировинною базою для лінії D буде родовище Галкиниш, яке у випадку підтвердження анонсованих запасів ввійде в першу трійку газових родовищ світу.

Про початок будівництва турбопроводу оголосили у 2014 році,[1] проте станом на кінець 2016-го спорудження лінійної частини ще не почалось.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природный газ и трубопровод. www.cnpc.com.cn. Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.