Lou-Tex NGL Pipeline (трубопровід для ЗВГ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lou-Tex NGL Pipeline (трубопровід для ЗВГ). Карта розташування: США
Монт-Бельв’ю
Монт-Бельв’ю
Кінцеві пункти трубопроводу Lou-Tex NGL

Lou-Tex NGL Pipeline (трубопровід для ЗВГ) – трубопровід, призначений для постачання зріджених вуглеводневих газів між Луїзіаною та техаським центром фракціонування в Монт-Бельв’ю.

В 2010-х роках внаслідок "сланцевої революції" хаб Монт-Бельв’ю отримав особливе значення, проте і раніше сюди надходили, перероблялись та розподілялись великі обсяги зріджених вуглеводневих газів. Зокрема, у 2000-му до хабу за допомогою Lou-Tex NGL Pipelene під’єднали мережі ЗВГ-трубопроводів Луїзіани, в якій тоді якраз відбувалось суттєве зростання виробництва гомологів метану за рахунок розробки офшорних родовищ: наприкінці 1990-х у Луїзіані суттєво розширили, повторно ввели в експлуатацію або спорудили щонайменше чотири установки фракціонування – Промікс, Норко, Парадіс та Батон-Руж.

Траса Lou-Tex NGL починається в районі Breaux Bridge, куди на момент його спорудження вже виходили трубопровідні системи Sorrento Pipeline та Texaco Expanded NGL Distribution System (та де розташоване підземне сховище для ЗВГ), і прямує на захід до Монт-Бельв’ю. Вона має довжину 206 миль та виконана в діаметрі 300 мм, а первісна пропускна здатність становила 50 тисяч барелів на добу з можливістю збільшення до 80 тисяч барелів (вже у 2003-му її довели до 70 тисяч). По системі можливе перекачування як суміші ЗВГ, так і окремих партій фракціонованих газів – етану, пропану, бутану, ізобутану, газового бензину та пропілену (можливо відзначити, що в середині 2010-х в район Breaux Bridge вивели пропіленопровід RGP Pipeline, що також належить власнику Lou-Tex NGL компанії Enterprise Products Partners).

Незважаючи на первісне розташування ресурсу в Луїзіані, наразі система має бі-дирекціональний характер та здатна забезпечувати транспортування у східному напрямку.[1][2] В той же час, у 2010-х роках від Монт-Бельв’ю потягнули на схід нові спеціалізовані системи для постачання етану – Іджіс, Байу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. News Release | EnterpriseProducts.com. phx.corporate-ir.net. Процитовано 23 травня 2018.[недоступне посилання з жовтня 2019]
  2. Enterprise completes expansion of Lou-Tex natural gas liquids pipeline. www.power-eng.com. Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018.