Меланохалеа елегантна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Melanohalea elegantula)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меланохалеа елегантна
Зображення
Коротка назва M. elegantula
Наукова назва таксона Melanohalea elegantula
Таксономічний ранг вид
Батьківський таксон Melanohalead
Вернакулярна назва Elegant camouflage lichen і Sierlijk schildmos[1]
Статус у Червоному списку загрожених видів у Чехії vulnerabled[2]
CMNS: Меланохалеа елегантна у Вікісховищі

Меланохалеа елегантна (Melanohalea elegantula) — лишайник, що відноситься до родини Parmeliaceae.

Опис[ред. | ред. код]

Його природоохоронний статус — рідкісний. Це реліктовий (пліоценовий) вид, його поширення заходить до Європи (дуже спорадично — арктичні райони, Центральна та Атлантична), Кавказу, західного Пакистану, Південної Сибіру, Північної Африки та Південної Америки. В Україні вид зустрічається в Карпатах, Гірському Криму та південному березі Криму. Чисельність популяцій скорочується з наступних причин: вирубування лісів, забруднення повітря та рекреаційне навантаження. Умови місцезростання — стовбури листяних дерев. Зовнішній вигляд слані до десяти сантиметрів завширшки, листуватий, від блідо-оливково-сірої до темно-оливковокоричневої; лопаті від одного до чотирьох (іноді семи) сантиметрів завширшки, досить рівні, коротко-округлі або дещо видовжені; ізидії циліндричні, вгорі інколи головчасто потовщені та скупчені у центрі. Розмноження проходить нестатевим та статевим шляхом.

Для збереження популяцій і їх охорони потрібно контролювати стан популяцій на територіях Карпатського Національного Парку, Кримського заказника та «Мис Мартьян» ПЗ. Також слід дослідити можливі місцезнаходження їх і під випадком виявлення виду взяти його під охорону. Наприклад, в заказнику «Новий Світ» (Крим).[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nederlands Soortenregister
  2. Portál informačního systému ochrany přírodyAgentura ochrany přírody a krajiny České republiky.
  3. Меланохалеа елегантна, меланелія елегантна, меланелія незабарвлена, пармелія елегантна Melanohalea elegantula (Zahlbr.) O. Blanco et al. (=Melanelia elegantula (Zahlbr.) Essl.; Melanelia incolorata (Parr.) Essl., Parmelia elegantula (Zahlbr.) Szat.) - Червона книга України. redbook-ua.org (en-gb) . Процитовано 23 січня 2023.