Ісмаїл Хандан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісмаїл Хандан
Народився невідомо
Помер після 1041
Титул хорезмшах
Термін 1035—1041 роки
Попередник Гарун ібн Алтунташ
Наступник Шахмелік Барані
Рід Алтунташиди
Батько Алтунташ

Ісмаїл Хандан (*д/н — після 1041) — володар Хорезму в 10351041 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Алтунташа, хорезмшаха і валі Герату. У 1035 році після загибелі брата Гаруна очолив боротьбу хорезмійської знаті за незалежність від держави Газневіди. Прихильник останньої Абд аль-Джаббар спробував відновити тут владу султана Масуда Газневі, але Ісмаїл Хандан відбив напад на Кят, столицю Хорезму. Слідом за цим підтвердив союз з Сельджукидами і Караханідами.

В свою чергу у 1038 році проти хорезмшаха Ісмаїла виступив Шахмелік, вождь огузів-ябгу, володар Дженду в Мангишлаці. Останній став союзником Газневідів. В результаті сили Ісмаїла Хандан були спрямовані проти огузів, він не зміг скористатися перемогами сельджукидів у Хорасані. У 1040 році хорезмшах зазнав поразки від Шахмеліка, й на початку 1041 року вимушений був тікати до Сельджукидів. Владу в Хорезмі захопив Шахмелік Барані. Подальша доля Ісмаїла Хандана невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Clifford Edmund Bosworth: The political and dynastic history of the Iranian world (A.D. 1000—1217). In: John Andrew Boyle (Hrsg.): The Cambridge History of Iran. Vol. 5: The Saljuq and Mongol periods. Cambridge 1968.
  • Агаджанов С. Г. Очерки истории огузов и туркмен Средней Азии IX—XIII вв. — Ашхабад: Илым, 1969. — С. 205 (рос.)