Бак (скульптор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бак
Асуанська стела. Бак та його батько Мен
Ім'я при народженні
G29kA1
Народився 14 століття до н. е.
Геліополіс
Помер невідомо
Ахетатон
Громадянство XVIII династія
Діяльність скульптор
Знання мов арабська і єгипетська арабська
Заклад Аменхотеп IV Ехнатон
Батько Мен
Мати Рої
У шлюбі з Тахерет

Бак (*XIV ст. до н. е.) — скульптор Стародавнього Єгипту періоду XVIII династії. Творець Амарнського стилю в Ахетатоні.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду спадкових скульпторів. Син Мена, скульптора з Геліополісі, де народився сам Бак. Замолоду затоваришував зі спадкоємцем трону — Аменхотепом. Коли останній близько 1377/1372 року до н. е. стає фараоном, то бак долучився до почту фараона. На 6-й рік панування цього фараона перебрався до Ахетатону, який став споруджуватися як нова столиця.

Скульптури Бак прикрашали Ахетатон, започаткувавши амарнський стиль. Особливістю є відмова від строго ідеалізованого, сакрального розуміння образу фараона. Новий стиль знайшов відображення в колосах Аменхотепа IV, встановлених у храмі Атона в Карнаку. У цих статуях застосовано не тільки типові канонічні прийоми монументального мистецтва, а й нове розуміння портретності, яке тепер вимагало достовірної передачі зовнішнього вигляду фараона до характерних особливостей будови тіла.

Також створював статуї членів родини фараона. Бак також вважається автором Асуанської стели, на якій зображені двір фараона й Бак разом з батьком. Вважається одним з перших автопортретів в історії скульптури.

Матеріал для спорудження статуй Бак отримував з каменярень біля Асуану та Гебель аль-Сілсіли, розробкою яких керував особисто Бак.

Учнями Бака стали скульптори Тутмес та Юті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rolf Krauss: Der Oberbildhauer Bak und sein Denkstein in Berlin. In: Jahrbuch der Berliner Museen. Bd. 28, 1986, S. 5–46
  • Cyril Aldred: Akhenaten, King of Egypt (London, Thames and Hudson, 1991, ISBN 0-500-27621-8, pp.93,94