Електрощитове приміщення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Електрощитове́ примі́щення (електроприміщення) — приміщення або відгороджена його частина, доступна лише для кваліфікованого обслуговчого персоналу, де розміщуються ГРЩ, ВРП, ВП та інші розподільні пристрої й обладнання.

Великі будівлі можуть мати основне електрощитове приміщення та допоміжні. Електричне обладнання може являти собою устаткування для розподілу електроенергії та апаратуру зв'язку й автоматизації.

В електрощитових приміщеннях, зазвичай, розміщується наступне обладнання: ввідні та розподільні щити, автоматичні вимикачі та вимикачі навантаження, роз'єднувачі, віддільники, лічильники електроенергії, трансформатори, шини, резервні акумуляторні батареї, кроси зв'язку та автоматики тощо.

Конструктивні особливості[ред. | ред. код]

Особливості будівництва електрощитових приміщень міняються у залежності від обсягу встановленого обладнання. Підлогу може бути посилено, щоби витримувати важкі трансформатори та розподільні пристрої. Стінам та стелям, можливо, доведеться, підтримувати важку кабельну систему у лотку, або систему шин. Може знадобитися додаткова вентиляція або система кондиціонування повітря, оскільки електрообладнання віддає тепло, а температура у приміщенні не повинна підніматися вище певної межі. Можуть бути передбачені подвійні двері, для забезпечення технічного обслуговування великорозмірного устаткування.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • ДНАОП 0.00-1.32-01. Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок.