Оґава Усен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оґава Усен
яп. 小川 芋銭
При народженніМокіті
Народження11 березня 1868(18680311)
Едо
Смерть17 грудня 1938
 Токіо
Національністьяпонець
КраїнаЯпонія Японія
Діяльністьхудожник
ДітиSenji Ogawad[1]

CMNS: Оґава Усен у Вікісховищі

Оґава Усен (яп. 小川 芋銭; *11 березня 1868(18680311) — 17 грудня 1936) — японський художник першої половини XX ст.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Оґава. Народився у 1868 році в Едо (того ж року після переїзду імператора Мейдзі перейменовано на Токіо). Отримав ім'я Мокіті. У 1871 році після імператорського указу самураї втратили свої привілеї, що негативно позначилося на фінансовому становищі родини Огава.

Замолоду зацікавився живописом, поступивши до імператорської Академії живопису, де навчався йога (західним хивописом) у Хонда Кункітірьо, а потім під Кадзі Тамея. Змінив ім'я на Усенн («У» — батат, «сен» — дріб'язок).

З 1888 року в якості малювальника став працювати у газеті «Тоя Сімбун». Розповідні серії Усена і його гострі карикатури регулярно протягом багатьох років з'являлися в найбільших газетах і були чимось на кшталт злободенних репортажів.

1893 року через фінансові складнощі перебирається до озера Усіку в префектурі Ібаракі, де займається сільським господарством. Водночас створював малюнки з сільського життя. 1915 року стає членом Коралового товариства (Санґо-кай).

У 1917 році Огава побачив виставку китайської та японської живопису в стилі нанга, яка глибоко вразила його. З цього часу стає прихильником сучасного японського живопису (ніхонга). Невдовзі увійшов до художньої спілки «Інтен». Помер у 1936 році.

Творчість

[ред. | ред. код]

У ранній період творчості переважно малював картини олією на полотні. Він ґрунтовно опанував цим новим для Японії видом живопису. У своїх малюнках Усен виходив не стільки з анатомічно правильних побудов за європейською системою, скільки розвивав особливості фігурних композицій «Манга» Хокусая.

Велику популярність принесли Усену серії картинок з життя капп — міфічних водяних істот. В образах капп художник зображував характерні людські типажі.

З кінця 1890-х років основою його творчих інтересів стали ідилічні пейзажі і жанрові сценки в традиційному стилі живопису тушшю.

У картинах, створених Усеном, починаючи з середини 1910-х років, знайдено вдале поєднання традиційного і сучасного. Про цей період творчості митця дає уявлення картина «Збір шовковиці» (1936 рік). На перший погляд, сувій схожий на незліченні класичні далекосхідні пейзажі з туманними горами на задньому плані й водною гладдю, переданою через фігуру замовчування. Втім врівноважена композиція з чітко домінуючою в центрі групою дерев, різноспрямовані людські фігури, що симетрично охоплюють центр, — все це видає в авторі сучасного майстра, знайомого з європейськими принципами побудови зображення. Типовим для XX століття є поєднання пейзажу з жанровою сценкою. У правому нижньому кутку Усен зобразив двох селянок, які обривають листя шовковиці для шовкопрядів. М'які розмиви багатотональної туші в небагатьох місцях переднього плану доповнені блідими прозорими фарбами.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Laurance P. Roberts: Ogawa Usen. In: A Dictionary of Japanese Artists. Weatherhill, 1976, ISBN 0-8348-0113-2.
  • Tazawa, Yutaka: Ogawa Usen. In: Biographical Dictionary of Japanese Art. Kodansha International, 1981, ISBN 0-87011-488-3.
  1. Article database of deceased artistsНаціональний науково-дослідний інститут пам'яток культури Токіо.