Київський професійний будівельний ліцей: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 80: Рядок 80:


=== Навчання дітей з обмеженими можливостями ===
=== Навчання дітей з обмеженими можливостями ===
Штукатур, маляр,гомноляп - термін навчання 10 місяців
Штукатур, маляр - термін навчання 10 місяців

== Гуртки ==
== Гуртки ==
У ліцеї працює ряд позакласних гуртків, в яких беруть участь багато учнів.
У ліцеї працює ряд позакласних гуртків, в яких беруть участь багато учнів.

Версія за 08:32, 15 травня 2015

Київський професійний будівельний ліцей
(КПБЛ)
Засновано 4 липня 1944
Атестація: РД № 000704 від 17.12.2008 р.
Директор Іванець Микола Данилович
Учнів: 411
Викладачів: 23
Майстрів: 25
Вебсайт: Офіційний сайт ліцею
Юридична адреса: 02121, м. Київ, вул. Горлівська 220

Київський професійний будівельний ліцей (колишнє ПТУ 27) — державний професійний навчальний заклад другого атестаційного рівня, який підпорядкований Міністерству освіти і науки України. Ліцей здійснює підготовку робітників високого рівня кваліфікації для будівельної галузі України з числа випускників загальноосвітніх навчальних закладів на основі базової чи повної загальної середньої освіти і діє на підставі Статуту, який розроблено відповідно до Положення про професійно-технічні навчальні заклади від 05.08.1998 року за №1240.

Історія закладу

Степанич заснував КПБЛ ще в дитинстві!

Київський професійний будівельний ліцей (до 19.03.2003 р. – професійно-технічне училище № 27) створений наказом Головного управління Трудових резервів при РНК СРСР НР 831-а/З11 ЦЗ від 4 липня 1944 року як школа фабрично-заводського навчання (ФЗУ) № 8. У 1958 році на базі двох будівельних фабрично-заводських шкіл № 8 і № 36 було сформовано ПТУ № 27. З 1971 року ПТУ № 27 готує кваліфікованих робітників будівельної галузі з отриманням повної загальної середньої освіти. Ліцей розташований у Дарницькому районі. За роки свого існування було підготовлено більше 20-ти тисяч кваліфікованих робітників для будівельної галузі України. Випускники і учні ліцею брали участь в будівництві таких архітектурних споруд м. Києва: міський Центральний залізничний вокзал, Український Дім, ПК "Україна", ст. метро "Лук'янівська", "Осокорки". "Позняки" та інших, в проведенні реконструкції Київського фунікулеру, в будівництві житлових будинків у м. Києві та в інших містах України.

  • 1944 р.- школа фабрично-заводського навчання № 8
  • 1958 р.- школи ФЗН № 8, 36 реорганізовані в професійно-технічне училище № 27
  • 1962 р.- міське професійно-технічне училище № 27
  • 1995 р.- професійно-технічне училище № 27
  • 2003 р.- Київський професійний будівельний ліцей

Структура закладу

  • Методична комісія загальнобудівельних професій
  • Методична комісія суспільно-гуманітарних дисциплін
  • Методична комісія природничо-математичних дисциплін
  • Методична комісія слюсарно-зварювальних професій
  • Методична комісія фізичної культури і захисту Вітчизни

Професії

На базі 8 класів

Опоряджувальник будівельний - термін навчання 4 роки

Якщо ви вирішили, що ваша майбутня професія повинна дати впевненість, що в сучасному світі ваші знання і вміння будуть затребувані і гідно оплачувані, оцініть можливості і перспективи професії опоряджувальник будівельний. Потреба будівництва в таких спеціалістах найбільша, тому, що за вартістю і трудовими затратами часу значну частину в загальному обсязі будівництва займають малярні, штукатурні та лицювальні роботи. Обравши саме цю професію, ви навчитесь виконанню високоякісної штукатурки;опорядженню віконних і дверних прорізів; штукатуренню фасадів декоративними штукатурками; штукатуренню поверхонь із застосуванням механізації;опорядженню поверхонь спеціальними штукатурками;фарбуванню поверхонь водяними і неводяними складами; альфрейним опорядженням поверхонь; обклеюванню поверхонь шпалерами; облицюванню поверхонь керамічними плитками та природним каменем; улаштування підлог з новітніх будівельних матеріалів. Оволодівши цією професією на вас чекатимуть будівельні майданчики не лише нашого міста, а й за його межами.

На базі 9 класів

Оператор комп'ютерного набору, обліковець з
реєстрації бухгалтерських данних - термін навчання - 3 роки

Ефективне використання сучасної комп'ютерної техніки у процесі розв'язання завдань економіки та управління господарством неможливе без спеціаліста за професією "Оператор комп'ютерного набору". Він володіє навичками практичної роботи на комп'ютерах, знаннями машинопису, сучасними програмними засобами та базовими даними. Оператор комп'ютерного набору знає будову і структуру персонального комп'ютера, основні принципи роботи з програмами, дисками, файлами, папками. Він запускає програми, працює з файлами, вводить та редагує тексти, оформлює їх. В процесі роботи він проводить форматування тексту (шрифти, абзаци, списки, границі та зливання абзаців, параметри і рамки, сторінки), робить його попередній перегляд, вставляє до тексту та таблиць різні символи, дати, робить вставку малюнків, зображень, діаграм, графіків, фігурного тексту. Оператор комп'ютерного набору виконує операції з базами даних на комп'ютерному устаткуванні (введення, опрацювання, накопичення, систематизація, виведення інформації на принтер) відповідно до затверджених процедур та інструкцій з використанням периферійного обладнання, систем передачі, прийому даних на відстані. Він працює в текстовому редакторі, оперує файлами, записує текст на дискети чи переносить на папір за допомогою принтера. В разі появи збоїв у роботі устаткування своєчасно застосовує корекційні дії. Для успішної роботи оператор комп'ютерного набору повинен знати правила експлуатації комп'ютерної техніки і систем зв'язку, технологію опрацювання даних, програми, макету, інші нормативні та методичні матеріали щодо проведення та послідовності виконання операцій у комп'ютерних системах, стандарти організаційно-розпорядчої документації. Сучасна комп'ютерна техніка, на якій працюють оператори комп'ютерного набору, широко використовується і в поліграфії. Тому оператор комп'ютерного набору повинен знати основи технічного редагування та оформлення тексту, програмне забезпечення, що використовується в комп'ютерній поліграфії, формування та редагування тексту, створення оригінал-макетів різних форм, створення та застосування стилів у багато сторінкових публікаціях, таблиць без границь, віршів тощо. Оператор комп'ютерного набору повинен володіти умінням складання і оформлення службових документів, ведення документообігу в сучасних установах, знати характеристики документонаборів, порядок проходження вхідних та внутрішніх документів в установах, їх реєстрацію та індексацію. Він повинен знати кодове діловодство, призначення документів з кадрів та їх оформлення, ведення особових справ та карток, книг обліку особового складу. Для успішної й ефективної роботи на комп'ютері оператор комп'ютерного набору повинен володіти "сліпим" методом друкування. Окрім цього, до програми підготовки оператора комп'ютерного набору включені курси "Основи роботи в Internet", "Робота з електронною поліграфією", "Основи технічного редагування та оформлення тексту на базі видавничих систем", "Основи ринкової економіки", "Машинопис" та ін.

Електрогазозварник, рихтувальник кузовів - термін навчання - 3 роки

Електрогазозварник з’єднує (зварює) елементи металоконструкцій, трубопроводи, деталі машин імеханізмів за допомогою зварювального апарату. Збирає заготовки (вузли) конструкцій, здійснює їхнє транспортування в межах робочого місця, налагоджує зварювальне устаткування, встановлює необхідний режим зварки, здійснює зоровий контроль швів. Запобігає виникненню напруги і деформацій у виробі. Основним знаряддям роботи електрозварника ручної зварки є електрод. У процесі роботи електрозварник виконує поступальні і коливальні переміщення електроду, регулює температуру, довжину дуги і процес утворення шва. Для зварювання тонкого металу, кольорових металів, їхніх сплавів і чавуну використовується газовий пальник, в якому відбувається змішування горючого газу з киснем і утворення полум'я. Газозварник, окрім зварювання, виконує роботи з нарізання деталей різної довжини і за різними контурами, здійснює наплавлення, паяння і підігрівання металу. Праця електрогазозварника в основному ручна, виконується індивідуально, при мінімальному діловому спілкуванні. Працює як в приміщенні, так і на відкритому повітрі. Для захисту від теплових і світлових випромінювань використовує спецодяг і маску (щиток), що має захисні кольорофільтри. Режим роботи в основному двозмінний, темп роботи вільний. Професія має 1-6 розрядів. Вимоги Професія ставить підвищені вимоги до фізичної сили і витривалості спеціаліста, його гостроти зору і кольоросприйняття, гнучкості і рухливості рук, ніг і усього тіла, вестибулярного апарата. Електрогазозварник повинен уміти тривалий час сконцентровувати увагу, володіти хорошою зорово-моторною координацією, розвиненою просторовою уявою і технічним мисленням, бути акуратним і урівноваженим.

Монтажник гіпсокартонних конструкцій, столяр будівельний - термін навчання - 3 роки

Опанувавши професію ви навчитесь: ¨ Самостійно виконувати всі види робіт. ¨ Виконувати монтаж дерев'яного та металевого каркасу для гіпсокартоних перегородок. ¨ Кріпити гіпсокартонні плити на підшивні стелі. ¨ Читати схеми архітектурно-конструктивних вирішень вузлів гіпсокартонних конструкцій ¨ Втілювати на практиці сучасні дизайнерські розробки. ¨ Працювати з контрольно-вимірювальними пристроями, інструментами, електро- та пневмоінструментами.

Опоряджувальник будівельний - термін навчання 3 роки

Якщо ви вирішили, що ваша майбутня професія повинна дати впевненість, що в сучасному світі ваші знання і вміння будуть затребувані і гідно оплачувані, оцініть можливості і перспективи професії опоряджувальник будівельний. Потреба будівництва в таких спеціалістах найбільша, тому, що за вартістю і трудовими затратами часу значну частину в загальному обсязі будівництва займають малярні, штукатурні та лицювальні роботи. Обравши саме цю професію, ви навчитесь виконанню високоякісної штукатурки; опорядженню віконних і дверних прорізів; штукатуренню фасадів декоративними штукатурками; штукатуренню поверхонь із застосуванням механізації;опорядженню поверхонь спеціальними штукатурками;фарбуванню поверхонь водяними і неводяними складами; альфрейним опорядженням поверхонь; обклеюванню поверхонь шпалерами; облицюванню поверхонь керамічними плитками та природним каменем; улаштування підлог з новітніх будівельних матеріалів. Оволодівши цією професією на вас чекатимуть будівельні майданчики не лише нашого міста, а й за його межами.

Слюсар з ремонту автомобілів - термін навчання - 3 роки

Автослюсар - спеціаліст, який готує машину в дорогу. В автомобільному транспорті професія слюсаря з ремонту автомобілів - це професія № 2 після водія, якість і результат роботи якого багато в чому залежить від справності автомобіля. Щоб автомашина запрацювала, її потрібно зібрати, налагодити, відрегулювати і випробувати, у процесіексплуатації - обслуговувати і ремонтувати. Все це - справа слюсаря з ремонту автомобілів. Чим складніша машина, тим вища класифікація слюсаря, і якими б не були досконалими інструменти, завжди буде потрібна людина з "розумними" руками. Тому потреба у спеціалістах з ремонту автомобілів буде постійною і, оволодівши цією професією, можна легко працевлаштуватися на різних автопідприємствах, фірмах автосервісу, автокомбінатах, автопарках "шляхових допомогах", навіть відкрити свою справу. Професія автослюсаря вважається престижною. У майбутньому професія збережеться, але в ній відбудуться суттєві зміни. Деякі операції зникнуть, ручна праця зведеться до мінімуму і процес в цілому буде автоматизований. За класифікацією професія слюсаря з ремонту автомобілів відноситься до професій типу "людина - техніка". Предмет праці автослюсаря: автомашина, її агрегати, системи, механізми, окремі її прилади, а також частини приладів і деталей. Основні операції: розбирання ,ремонт, складання, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів та вузлів автомобілів різних марок. Знаряддя праці: різноманітні ручні інструменти - ключі і викрутки, молотки, пасатижі .вимірювальні пристрої, пневматичне обладнання, стенди, електричні механізми та пристрої тощо. Встановивши причини неполадок, слюсар розбирає і закріплює на своїх місцях, змащує частини, що труться, укладає лінії бортової комунікації. Робота закінчується оформленням необхідної здавальної документації. Праця автослюсарів вимагає значних фізичних зусиль і напруги. Вони працюють в бригаді або індивідуально. Опанувати професію автослюсаря ви можете в нашому ліцеї після закінчення 11 класів. Одночасно з професією слюсаря ви отримаєте професію водія автотранспортних засобів.

На базі 11 класів

  • Опоряджувальник будівельний - термін навчання 1,5 роки
  • Електрогазозварник, рихтувальник кузовів - термін навчання - 1,5 роки
  • Машиніст крана (кранівник) - термін навчання 1,5 років

Навчання дітей з обмеженими можливостями

Штукатур, маляр - термін навчання 10 місяців

Гуртки

У ліцеї працює ряд позакласних гуртків, в яких беруть участь багато учнів.

  • Хореографічний гурток
  • Вокальний гурток
  • Секція настільного тенісу
  • Футбольна секція

Позакласні заняття

Ліцей співпрацює із приватним автоінструктором який проводить автомобільні курси для учнів КПБЛ та готує їх до здачі іспитів у МРЕУ із отриманням права водіння автомобіля категорії В. Інструктор також має власний сайт autoinstructor.com.ua де учні можуть переглянути оновлення законодавства в сфері автотранспорту та рекомендації для водіїв початківців.

Посилання

Київський професійний будівельний ліцей (офіційний сайт)
Електронне навчання в КПБЛ
Уроки вождения для начинающих