Меридіан легень (I): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 25: Рядок 25:
'''Наступний меридіан [[Меридіан товстої кишки (II, G)]]>>'''
'''Наступний меридіан [[Меридіан товстої кишки (II, G)]]>>'''


== Джерела ==
http://www.eledia.ru


[[Категорія:Акупунктура]]
[[Категорія:Акупунктура]]

Версія за 03:27, 23 квітня 2019

Меридіан легень (I)
Класифікація та зовнішні ресурси

Меридіан легень є першим із 12 основних акупунктурних меридіанів, це є парний, симетричний меридіан Інь. Під меридіаном легень китайською медициною розуміється дихальна система, що включає дихальні шляхи (ніс, носоглотку, гортань, трахея, бронхи) і легені, забезпечує життєдіяльність організму за допомогою т.н. надходження в легені газу і поширення його всіма меридіанами. Шкірний покрив також відноситься до меридіану легенів.

Точки на меридіані

  • Р1 Чжун-фу на 6 цунів назовні від передньосерединної лінії ( точки Хуа - гай VC.20 ), на прямій лінії , що проходить на 2 цуня назовні від соска (у чоловіків) , в I міжреберному проміжку , на 1 цунь нижче точки Юнь-мень Р2 в дельтоподібно -грудний борозні .
  • P2 Юнь-мень у верхній зовнішній частині передньої грудної стінки, у верхнього краю дзьобоподібного відростка лопатки , в підключичної ямці ( між великим грудним та дельтоподібним м'язами ) , на 6 цунів назовні від передньосерединної лінії ( точки Сюань - цзи VC.21 ), на один поперечний палець донизу від місця з'єднання зовнішньої 1 / 3 і внутрішніх 2 / 3 ключиці , на 1 цунь вище точки Чжун -фу Р.1 .
  • Р3 Тянь-фу на внутрішній поверхні плеча , на 3 цуні нижче рівня передньої пахвової складки або на 6 цунів вище ліктьового згину (тобто в місці з'єднання верхньої 1 / 3 і нижніх 2 / 3 відстані між пахвовою складкою і ліктьовим згином ) , у променевого краю двоголового м'яза плеча.
  • P4 Ся-бай на внутрішній поверхні плеча, на променевій стороні двоголового м'яза плеча, на 4 цуня нижче рівня передній пахвової складки або на 1 цунь нижче точки Тянь-фу Р.З , на 5 цунів вище ліктьового згину.

Точка розташована на рівні сосків ( у чоловіків).

  • P5 Чі-Цзе при трохи зігнутій в ліктьовому суглобі руці на ліктьовий складці у променевої стороні сухожилля двоголового м'яза плеча.
  • P6 Кун-цзуй на долонній стороні передпліччя, на лінії, що з'єднує точки Тай-юань р.9 і Чи-Цзе р.5 , на 7 цунів вище променевозап'ясткової складки.
  • P7 Ле-Цюе біля верхнього краю шиловидного відростка променевої кістки, на 1,5 цуня вище променевозап'ясткової складки, між сухожиллям плечопроменевого м'яза і сухожиллям м'язу, що відводить великий палець кисті. Для знаходження точки часто застосовується наступний спосіб : пацієнт схрещує руки через проміжки між великими і вказівними пальцями. Точка Ле-Цюе р.7 знаходиться в поглибленні на рівні кінця вказівного пальця.
  • Р8 Цзін-цюй в нижній частині долонної поверхні передпліччя, на 1 цунь вище променевозап'ясткової складки, в поглибленні між шиловидним відростком променевої кістки та променевої артерією. Цзін-цюй р.8 відповідає точці Гуань відрізка Цунь-коу , тобто при пальпації пульсу III палець руки вказує на точку Цзін-цюй р.8 .
  • P9 Тай- юань на долонній стороні променевозап'ясткової складки, у поглибленні у променевої з боку променевої артерії, між сухожиллями променевого згинача кисті і довим м'язом-відвідником відводить I пальця, назовні і догори від горбистості човноподібної кістки.
  • P10 Юй-цзи у середині I п'ясткової кістки, на кордоні долонної і тильної поверхні кисті.
  • P11 Шао-шан на променевій стороні великого пальця кисті, приблизно на 0,1 цуня назовні від кута нігтя.

Наступний меридіан Меридіан товстої кишки (II, G)>>