Чаговець Всеволод Андрійович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Все́волод Андрі́йович Чагове́ць''' (* 5 лютого ([[17 лютого]] за новим стилем) [[1877]], місто [[Старокостянтинів]], нині [[Хмельницька область|Хмельницької області]] — † [[20 грудня]] [[1950]], [[Київ]]) — український [[журналіст]], [[драматург]], театрознавець, [[музикознавець]], критик.
'''Все́волод Андрі́йович Чагове́ць''' ([[1877]]—[[1950]]) — [[журналіст]], [[драматург]], театро-і [[музикознавець]]. На початку 900рр. активно виступав у періодиці, зокрема в газеті [["Киевская мысль"|«Киевская мысль»]]. У своїх статтях обстоював потребу розвитку української культури, але трактував її як місцеву, провінційну.


На початку 1900років активно виступав у періодиці, зокрема в газеті [["Киевская мысль"|«Киевская мысль»]]. У своїх статтях обстоював потребу розвитку української культури, але трактував її як місцеву, провінційну.
'''Все́волод Чагове́ць ''' (*[[1877]] — †[[1950]]), театрознавець і критик родом з Старокостянтинова. 1901 — 18 працював як театральний рецензент і публіцист у Києві.


У 1901—1918 роках працював як театральний рецензент і публіцист у Києві.
Автор п'єси «Дойна», лібретта до балетів «Лілея» К. Данькевича і «Маруся Богуславка» А. Св.єчнікова, інсценізації «Тарас Бульба» за М. Гоголем та ін.; спогадів («З темряви минулого»); нарисів про творчість [[Лисенко Микола Віталійович|М. Лисенка]], М. Заньковецької, І. Мар'яненка, П. Саксаганського, І. Паторжинського, [[Петрусенко Оксана Андріївна|О. Петрусенко]], М. Соловцева, театр М. Садовського та ін.; кн. «Життя і сцена» (К. 1956).

Автор п'єси «Дойна», лібретта до балетів «Лілея» К. Данькевича і «Маруся Богуславка» А. Свєчнікова, інсценізації «Тарас Бульба» за Миколою Гоголем та ін.; спогадів («З темряви минулого»); нарисів про творчість [[Лисенко Микола Віталійович|Миколи Лисенка]], М. Заньковецької, І. Мар'яненка, П. Саксаганського, І. Паторжинського, [[Петрусенко Оксана Андріївна|Оксани Петрусенко]], М. Соловцева, театр М. Садовського та ін.; кн. «Життя і сцена» (Київ, 1956).


== Література ==
== Література ==
Рядок 13: Рядок 15:


[[Категорія:Персоналії Ча]]
[[Категорія:Персоналії Ча]]
[[Категорія:Театрознавці]]
[[Категорія:Українські театрознавці]]
[[Категорія:Українські журналісти]]
[[Категорія:Українські журналісти]]
[[Категорія:Українські драматурги]]
[[Категорія:Українські драматурги]]
[[Категорія:Українські музикологи]]
[[Категорія:Українські музикознавці]]
[[Категорія:Уродженці Старокостянтинова]]

Версія за 13:25, 23 серпня 2007

Все́волод Андрі́йович Чагове́ць (* 5 лютого (17 лютого за новим стилем) 1877, місто Старокостянтинів, нині Хмельницької області — † 20 грудня 1950, Київ) — український журналіст, драматург, театрознавець, музикознавець, критик.

На початку 1900-х років активно виступав у періодиці, зокрема в газеті «Киевская мысль». У своїх статтях обстоював потребу розвитку української культури, але трактував її як місцеву, провінційну.

У 1901—1918 роках працював як театральний рецензент і публіцист у Києві.

Автор п'єси «Дойна», лібретта до балетів «Лілея» К. Данькевича і «Маруся Богуславка» А. Свєчнікова, інсценізації «Тарас Бульба» за Миколою Гоголем та ін.; спогадів («З темряви минулого»); нарисів про творчість Миколи Лисенка, М. Заньковецької, І. Мар'яненка, П. Саксаганського, І. Паторжинського, Оксани Петрусенко, М. Соловцева, театр М. Садовського та ін.; кн. «Життя і сцена» (Київ, 1956).

Література