Торкіторіо (юдик Галлури)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торкіторіо
Помер 1100-ті
Посада Giudice of Gallurad

Торкіторіо I (італ. Torchitorio I; д/н — бл. 1112) — юдик (володар) Галлурського юдикату у 10801112 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Зорі, що був доволі розгалуженим і впливовим на Сардинії. Можливо був шваргом чи іншим родичем Костянтина I, юдика Галлури. Обставини приходу Торкіторіо до влади в Галлурі достеменно невідомі. Напевне йому допомогли Маріано I або Костянтин I, юдики Торресу, оскільки дружина першого і мати другого походила з роду Зорі. Сам Торкіторіо оженився на небозі Костянтина I Торреського.

Після зміцнення влади продовжив політику попередників, спрямовану на збереження союзу з Пізанською республікою і Папським престолом. У внутрішній політиці сприяв розвитку господарства та освіти, для чого запрошував бенедиктинських, камальдульських, валломброзіанських ченців. Особливо тісними стали стосунки з монастирями Монте-Кассіно в Італії та Сен-Віктора в Марселі. З останнього у 1089 році прибула чимала група ченців, яким було подаровано чотири церкви.

Юдик розбудовував колишнє давньоримське місто Ольбію, що отримала назву Чівіта. тут за наказом Торкіторіо було зведено собор Св. Сімпліція.

У 1092 році вступив у конфлікт з папою римським Урбаном II через визнання папою Климента III і підтримку імператора Генріха IV. Дагоберт, архієпископ пізанський, зібрав собор у Торресі, який відлучив Торкіторіо I від церкви, а на Галлурський юдикат наклав інтердикт.

Помер у 1113 році. Трон успадкував син Сальтаро.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Падулеса, донька Маріано I, юдика Торресу.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Manno, Giuseppe. Storia di Sardegna. 2005.