Гуль (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Цілком таємно»
«Гуль»
Ghouli
Сезон № 11
Серія № 213 (11X5)
Перший показ 31 січня 2018
Сценарій Джеймс Вонг
Режисер(и) Джеймс Вонг
Код виробника 2AYW05
Хронологія
Попередня Наступна
Втрачене мистецтво поту на лобі Кошеня

Гуль (англ. Ghouli) — 5-й епізод одинадцятого сезону серіалу «Цілком таємно». Прем'єра в мережі «Фокс» відбулася 31 січня 2018 року. Під час початкового ефіру в США його переглянули 3.64 мільйона глядачів.

Двійко дівчат-підлітків нападають одна на одну, кожна з яких вважає, що інша — чудовисько, яке зветься «Гуль». Малдер та Скаллі роблять висновок, що це розслідування привело їх до втраченого сина Вільяма.

Зміст[ред. | ред. код]

Ви бачите те, що я хочу, аби ви бачили

Дві дівчинки-підлітки Сара Тернер і Бріанна Степлтон уночі приходять на проіржавілий і занедбаний пором «Химера». Вони поодинці оглядають пришвартоване судно на різних палубах. Дівчата звинувачують одна одну в тому, що одна з них є «Гуль». Бріанна провалюється через гниле дерев'яне перекриття і падає поруч із Сарою. Дівчата бачать одна в одній величезного монстра. Вони завдають обопільно серйозних ножових поранень.

Дейна Скаллі розплющує очі і розуміє, що в заціпенінні лежить у чужій спальні. Скаллі спиною відчуває присутність у кімнаті незнайомця, хапається за пістолет та починає переслідування. Дейна йде по таємничому будинку нескінченними колами і весь час опиняється в одній спальні. Все це виявляється сном. Фокс Малдер вважає, що в цьому випадку має місце сонний параліч. Раптом Скаллі помічає на столі Малдера фотографію порома «Химера» і каже, що хоче туди піти. Вона згадує, що бачила уві сні «снігову кулю» з моделлю цього корабля всередині.

Малдер та Скаллі вирушають на пристань, де зустрічаються з детективом Коста. На місці злочину Скаллі помічає кривавий відбиток руки, залишений однією з дівчат на склі капітанського містка, і запитує, хто повідомив про бійку. Коста розповідає, що в службу «9-1-1» надійшов анонімний дзвінок від чоловіка, який був у паніці. Скаллі звертає увагу на людину, яка уважно спостерігає за ними з трапа. Коста повідомляє, що — коли санітар надавав допомогу пораненим дівчаткам — вони питали, чи Гуль не з'являвся. Коли Скаллі повертається, щоб повторно подивитися на таємничого хлопця, він уже безслідно зник.

Малдер та Скаллі сидять у кафе та знаходять в інтернеті сайт «Ghouli.net». Після того, як дівчатка приходять до тями, агенти відвідують їх. Школярки розповідають про побаченого монстра і свої сни, в яких вони — як і Скаллі, бачили будинок-лабіринт й снігову кулю з кораблем усередині. З'ясовується, що у видіннях дівчат той самий хлопець — Джексон ван де Камп. Таке ж прізвище носять усиновлювачі зниклого сина Скаллі Вільяма. Агенти прибувають до будинку Ван де Кампів. Усередині будівлі лунають два постріли, і Скаллі з Малдером вламуються до будинку. Скаллі розуміє, що це той самий особняк з її сну. На підлозі лежать тіла чоловіка та жінки. Згори лунає третій постріл. Скаллі піднімається і знаходить закривавлений труп Джексона Ван Де Кампа. Розслідування злочину починає детектив Коста, який вважає, що Джексон убив батьків, а потім застрелився сам. Скаллі та Малдер оглядають спальню Джексона і знаходять книгу Пітера Вонга «Майстер пікапа. Мемуари вовка в овечій шкурі».

Скаллі помічає на полиці снігову кулю з вітряком та написом «Ми більше не в Канзасі» — цитатою з фільму «Чарівник із країни Оз».

Дейна приходить до моргу, де знаходиться тіло Джексона ван де Кампа. Вона уважно дивиться на обличчя хлопчика, вкрите сухою кров'ю, і зрізає пасмо волосся для проведення тесту ДНК. Скаллі починає розмовляти з Джексоном, не знаючи, чи є він її сином, і вибачається за те, що не була поряд з ним. З'являється Малдер, який веде Скаллі з моргу. Після того, як вони зачиняють двері, блискавка мішка для тіла повільно відчиняється, Джексон сідає на столі і розминає шию.

Скаллі спить на кушетці і знову переживає напад сонного паралічу. Вона бачить спалахи на капітанському містку «Химери», і що ширяє над мостом НЛО та закривавлену руку прибульця. Доктор Гарріс будить Скаллі і запитує, куди поділося тіло Джексона. Агенти розуміють, що труп безвісти зник. На виході з лікарні Скаллі стикається з Пітером Вонгом — людиною, яку вона бачила на пристані біля порома. Вонг цікавиться сніговою кулею з млином і радить Скаллі не втрачати з уваги всю картину.

Волтер Скіннер у присутності Курця розмовляє з Малдером і звинувачує його у створенні перешкод слідству, яке ведуть Міністерство оборони та міністерство юстиції. У відповідь Малдер заявляє, що Пентагон бере участь в урядовій змові і намагається замести сліди. Курець говорить Скіннеру, що Малдера напевно зацікавить проект «Перекрестя». Скіннер зустрічається з Малдером на борту «Химери» і радить йому припинити розслідування. Він розповідає, що після падіння НЛО в Розвеллі уряд вивчав технології прибульців у всіх напрямках. У 1970-ті роки стартувала програма євгеніки «Перехрестя», в рамках якої вчені вирішили схрестити ДНК людей та прибульців. Однак згодом проект був визнаний невдалим, оскільки ніхто не міг передбачити, на що будуть здатні піддослідні з гібридною ДНК. Малдер каже, що Джексон ван де Камп був учасником програми та, як показав аналіз ДНК, він є сином Скаллі.

Джексон відвідує Бріанну в лікарні та каже, що йому доводиться ховатися, оскільки на нього оголошено полювання. Він пояснює, що Гуль не існує, це лише вигадка. Малдер і Скаллі приїжджають у госпіталь, де Коста повідомляє їм, що Джексон живий: Сара Тернер надіслала детективу фотографію Джексона і Бріанни, що цілуються. Джексона починають переслідувати два агенти міноборони. Він змушує одного з них побачити у своєму напарнику монстра та вбити його. Малдер та Скаллі знаходять тіла ще двох агентів, які застрелили одне одного. Джексон втікає, прийнявши вигляд переляканої медсестри.

Наступного дня Скаллі і Малдер заїжджають на сільську автозаправку, поряд з якою знаходиться вітряк, який Скаллі бачила в «сніговій кулі». Малдер йде в туалет, а Скаллі знову стикається з Пітером Вонгом. Він каже, що вирушає в подорож по всій країні, і висловлює жаль, що не дізнався про Скаллі краще. Вонг сідає в машину та їде. Скаллі згадує, що Вонг був автором книги про «майстра пікапа», яку вона знайшла у спальні Джексона. Агенти переглядають записи із відеокамер АЗС. Там видно, що Скаллі насправді не розмовляла з Вонгом, а з Вільямом. Скаллі та Малдер раді бачити свого сина живим хоч на відеоплівці.

Якщо ні за що не боретеся — нізащо і помрете

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки сезону розпочалися в серпні 2017 року у Ванкувері, де знімався попередній сезон разом із оригінальними п'ятьма сезонами серіалу. Вонг був натхненний написати цей епізод після того, як пережив сонний параліч у Мексиці під час зйомок фільму. «Я пережив цю божевільну подію в готелі: я відчув присутність у кімнаті, і не міг поворухнутися. Мене переслідували або гнали за цією сутністю, а потім я знову опинився в ліжку. Це був генезис. Це справді вплинуло на мене. Ось як я почав це робити. Це був п'ятий епізод, тож ми хотіли мати пробний камінь у міфології всього цього. (Виконавчі продюсери) Кріс (Картер), Глен (Морган), Дарін (Морган) і я всі говорив про ідею Вільяма. Але мені також сподобалися епізоди про монстрів. Тож було питання, як ми можемо об'єднати ці дві ідеї, які мені подобаються, у щось, що пов'язано з Вільямом. І тоді ви розумієте — зачекайте секундочку, Вільям має особливі сили. Тож усі ці ідеї переплітаються одна з одною і стають цим епізодом».[1]

Показ і відгуки[ред. | ред. код]

«Гуль» отримав дуже позитивні відгуки критиків. На «Rotten Tomatoes» рейтинг схвалення становить 100 % із середньою оцінкою 7,3 з 10 на основі 7 відгуків.[2]

Під час початкової трансляції в США 31 січня 2018 року він отримав 3,64 мільйона глядачів — що менше, ніж попереднього тижня, коли було 3,87 мільйона глядачів.

Станом на вересень 2022 року на сайті «IMDb» серія отримала 7.9 бала підтримки з можливих 10 при 2730 голосах користувачів.[3] Оглядач Мет Фаулер для «IGN» писав так: «Гра у Гулі здавалася жахливо небезпечною та безвідповідальною через витівки, але в цілому епізод був гарною „матрьошкою“ сюрпризів. Цей епізод вправно неодноразово неодноразово, і спостерігати за тим, як він переходить від окремої до значущішої міфології, було грандіозною подорожжю. Крім того, гра Джилліан Андерсон була приголомшливою».[4]

В огляді «IndieWire» зазначено так: «Хоча загалом епізод, був би досить крутим, те, як він здивував нас тим, що таємно був частиною стелс-міфології, стало, мабуть, найпереконливішим поворотом і тим, що вказує — „сполучної тканини“ більше, ніж очікувалося, цього сезону. Крім того, Андерсон знову показала справді динамічний виступ із емоційно величезним матеріалом, який їй дали. Зрештою, це приємний епізод, недоліком якого є тягар надто великої експозиції, покликаної пояснити міфологію, яка часом не піддається опису.»[5] Оглядач Кріс Лонго для «Den of Geek» «Це чудово виконаний епізод, що викликає сміх, і ідеально підібраний акторський склад. І знову „Секретні матеріали“ мають щось значуще сказати про світ. Як зазвичай буває -е ефективніше, коли на це дивитися через призму комедії.»[6]

Знімалися[ред. | ред. код]

Актор Роль
Девід Духовни Фокс Малдер Фокс Малдер
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Мітч Піледжі Волтер Скіннер Волтер Скіннер
Майлз Роббінс Джексон Вандекамп Джексон Вандекамп
Сара Джеффері Бріанна Степлтон Бріанна Степлтон
Маделейн Артур Сара Тернер Сара Тернер
Луїс Феррейра детектив Коста детектив Коста
Бен Коттон Паулсен Паулсен
Зак Сантьяго Грін Грін
Франсуа Шо Петер Вонг Петер Вонг
Вільям Брюс Девіс Курець Курець
Суніта Прасад Алієн Шольц Алієн Шольц
Кейт Арбутнот Гулі Гулі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roffman, Marissa (31 січня 2018). 'The X-Files' EP James Wong Breaks Down That Unexpected 'Ghouli' Reunion. TVInsider. Процитовано 1 лютого 2018.
  2. Ghouli. Rotten Tomatoes. Процитовано 2 лютого 2018.
  3. Ghouli
  4. The X-Files: «Ghouli» Review
  5. ‘The X-Files’ Review: Confusing But Compelling ‘Ghouli’ Looks Like a Casefile, But Ends Up Being More
  6. The X-Files Season 11 Episode 5 Review: Ghouli

Джерела[ред. | ред. код]