Космос (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Секретних матеріалів»
«Космос»
англ. Space
Сезон № 1
Серія № 9 (1X08)
Перший показ 12 листопада 1993
Сценарій Кріс Картер
Режисер(и) Вільям Грехем
Код виробника 1X08
Хронологія
Попередня Наступна
Лід Грішний янгол

Космос — дев'ята частина першого сезону серіалу «Цілком таємно» («Секретні матеріали»).

Короткий зміст[ред. | ред. код]

Лунають новини 1977 року, в котрих оповідається про відкриття на Марсі води та «облич в ландшафті». Підполковник Белт — керуючий місією в той час, надалі — керівник програмою запусків шатлів, мучиться від споминів про щось, що сталося із ним в часі місії, та дивних снів про марсіанські «обличчя».

Агенти Малдер та Скаллі запрошені Мішель Дженеро, керуючою зв'язком Центру управління польотами NASA. Мішель переконана, що хтось в NASA саботує спроби запусків шатлів. Нещодавні запуск космічного човника був відкладений лише за секунду до початку, тому Дженеро побоюється, що наступна спроба запуску також буде під загрозою. Окрім того, вона зацікавлена особисто у вдалому запуску — адже під час наступної місії на борту шатла перебуватиме її наречений.

Агенти вирушають та зустрічаються з Белтом, який є для Фокса героєм дитинства. Полковник відкидає сумніви агентів та запевняє, що з місією не може статися нічого непередбаченого.

Однак зв'язок з шатлом зникає відразу після його виходу на орбіту. Малдер та Скаллі намагаються дістатися до Центру управління польотами під заливним дощем Дженеро бачить лице-привид, котре наближається до неї зі сторони лобового скла, це призводить до аварії.

Тим часом шатл розвертає до сонця і Центр управління польотами не має змоги повернути його в правильне положення. Якщо в швидкому часі не виправити становище, астронавти можуть згоріти. Дженеро переконана, що хтось в Центрі умисне перекрив канал зв'язку. З огляду на надзвичайність становища підполковник Белт наказує перервати канал зв'язку та дозволяє астронавтам розвернути човник в ручному режимі. Такий ризикований крок виявляється виправданим; однак Белт надалі не зважає на велику ризиковість польоту в ручному режимі та віддає наказ екіпажу продовжити місію, чим обурюються агенти та Дженеро. Белт представникам преси повідомляє неправду про стан польоту. Малдер намагається підполковнику завадити, на це Белт повідомляє, що у разі невдалої місії програма шатлів швидше всього буде згорнута.

Белт повертається додому, де з ним стається дивний випадок, він кричить, коли якась сутність покидає його тіло. В тому ж часі астронавти з космічного човника повідомляють, що відчули удар ззовні, у них починає знижуватися тиск кисню. Один з астронавтів повідомляє, що спостерігав щось за межами корабля, схоже на привида.

Малдер і Скаллі досліджують записи, з яких випливає поінформованість Белта про пошкодження обладнання та можливу поломку ущільнювача на шатлі «Челенджер». Полковник втрачає упевненість та зізнається, що в ньому співіснує якась сутність, котра є контролюючою. За його запевненнями «вони» можуть полагодити шатл та успішно здійснити посадку. Перебуваючи в лікарні, полковник продовжує боротися із сутністю в собі, та повідомляє правильну корекцію траєкторії посадки для човника. Не в змозі далі боротися із сутністю, Белт вистрибує з вікна та розбивається; в часі падіння він пригадує свою космічну місію та зустріч із сутністю.

Малдер робить припущення, що сутність контролювала полковника та примушувала саботувати запуски шатлів. В той же час Белт був єдиним, хто передав Мішель Дженеро докази того, що відбувалося насправді, та висловлює вдячність полковнику, котрий помер, як личить астронавту — віддав життя за місію.

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Девід Духовни Фокс Малдер Фокс Малдер
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Ед Лотер полковник Белт полковник Белт
Сюзанна Томпсон Мішель Дженеро Мішель Дженеро
Том Макбіт науковець науковець
Террі Девід Малліган контролер контролер
Френк Тікнер проповідник проповідник
Альф Гемфріс другий контролер другий контролер

Принагідно[ред. | ред. код]