Світ обертається (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Цілком таємно»
«Світ обертається»
El Mundo gira
Сезон № 4
Серія № 84 (4X11)
Перший показ 12 січня 1997
Сценарій Такер Гейтс
Режисер(и) Джон Шайбан
Код виробника 4X11
Хронологія
Попередня Наступна
Паперові сердечка Леонард Беттс

Світ обертається (El Mundo gira) — одинадцята серія четвертого сезону американського науково-фантастичного телевізійного серіалу «Цілком таємно». Прем'єра в мережі «Фокс» відбулася 12 січня 1997.

Епізод не належить до «міфології серіалу».

Серія за шкалою Нільсена отримала рейтинг домогосподарств «Нільсена» 13.3, його переглянули 22.37 мільйона людей у ​​своєму початковому ефірі[1].

Зміст[ред. | ред. код]

Істина за межами досяжного

Фокс Малдер і Дейна Скаллі розслідують смерть нелегальної мігрантки з Мексики Марії Дорантес, що мешкає в долині Сан-Хоакін поблизу Фресно (Каліфорнія), яка була знайдена мертвою. Несподівано починається гарячий жовтий дощ. Кози поівертаються самі — без Марії; її обличчя частково з'їдено, поруч лежить мертва коза. Марія була об'єктом кохання двох братів, Еладіо та Соледада Буенте; Соледад звинувачує брата у її смерті. Мігранти вважають, що так звана чупакабра несе відповідальність за її смерть, незважаючи на те, що жодна з обставин смерті не нагадує нічого подібного на опис чупакабри чи її дій. Чкаллі вважає це типовою мексиканською мелодрамою. Малдера, при сприянні у справі зі сторони американо-мексиканської INS агента Конрада Лозано, допускають до справи. Фокс намагається відстежити і допитати Еладіо, який лякає інших мігрантів. Тим часом Скаллі виявляє, що Марія була вбита ростом грибів, відомим як аспергіл — її труп весь покритий поростами. Скаллі вважає — імунна система Марії Доранте була знищена пестицидами; тому нешкідливі аспергіли стали смертоносними.

Еладіо втікає під час депортації, вбиваючи водія вантажівки — органчіний шок від загальної грибкової інфекції. Мексиканці вважають Еладіо Буенте Ель Чупакаброю. Клінічний огляд водія показує, що його смерть була спричинена швидким зростанням трихофітона — грибка стопи атлета. Скаллі доставляє зразки фатальних грибів до міколога — він виявляє, що їх аномально швидкий ріст був викликаний невпізнанним ферментом. Це одкровення спонукає Скаллі підозрювати Еладіо у несвідомому носінні ферменту, що потребує його негайного захоплення. Еладіо, який прагне повернутися до Мексики, зустрічається з двоюрідною Габріелою, щоб попросити гроші. Він цілий день працює з бригадиром будівництва, щоб заробити гроші. Соледад йде за ним, прагнучи його вбити, але знаходить бригадира мертвим. Еладіо втікає у вантажівці бригадира і прямує до продуктового магазину, де працює Габріела, поширюючи ріст грибів.

Малдер повідомляє Скаллі свою теорію про падіння боліда. Еладіо втікає у автомобілі, що перевозив кіз; всі кози здохди та вкрилися грибковою поволокою. Пізніше агенти стикаються з Соледадом у супермаркеті, виявляючи ще одну мертву жертву грибка.

Еладіо заходить до універсаму «Ла-Ранчера», щоб побачити Габріелу, на обличчі у нього струпи; горішки покрилися пліснявою після його доторку. Вгенти в засідці біля будинку Габріели пізнім часом дочікуються Соледада. Еладіо і Габріела розмовляють телефоном. Соледад приїздить до Габріели, але до цього часу вона деформувалася від смертельного грибкового ураження.

Насправді Еладіо повернувся до табору, де померла Марія; Лозано намагається підштовхнути Соледада до вбивства брата. Соледад виявляє, що не може цього зробити, і Лозано бореться з ним. Агент INS помирає від вистрелу пістолета, його лице швидко покривається грибком. Соледад сам стає носієм росту грибка і тікає з Еладіо до Мексики.

Чупакабра поруч, але це нікого не хвилює

Створення[ред. | ред. код]

На сиворення епізоду Джона Шибана наштовхнули спогади про довгі шереги робітників-мігрантів на полуничних полях поряд з автострадою поблизу Великого Лос-Анджелеса. Коли Шибан почав працювати над сценарієм, він поєднав спогади з уявленням про дуже небезпечну грибкову інфекцію та елементами латиноамериканського міфу «чупакабра» (про який він спочатку прочитав у статті в «Лос-Анджелес Таймс»[2]. Початкові версії історії містили дитину, згодом — водія вантажівки як переносника інфекції, перш ніж Шибан зупинився на персонажі Еладіо. Коли історія Шибана компонувалася, Кріс Картер вирішив назвати епізод «El Mundo Gira» (світ перевертається), що є прямим посиланням на популярну американську телевізійну мильну оперу «Як обертається світ». Лозано був зображений панамським співаком, актором та політиком Рубеном Блейдсом, якого Картер давно хотів зняти в епізоді. За збігом обставин Реймонд Крус та Сімі Мехта — актори, які грали ролі Еладіо та Габріель — були в романтичних стосунках на час зйомок, а згодом одружилися[3].

Розробляючи сценарій для епізоду, Шибан провів якийсь час у центрі імміграції та служби натуралізації в імміграційному центрі у Сан-Педро (штат Каліфорнія). Він спостерігав, як діяли та поводилися з іммігрантами. Письменник зауважив, що багато з іммігрантів відмовились давати агентам INS справжні імена, це знайшло відображення в наступному епізоді. Зйомки серії були тимчасово відкладені, коли випав сніг на місці табору за день до того, як почалося виробництво[3].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Вперше показаний у Великій Британії на «BBC One» 19 листопада 1997 року[4].

Епізод отримав змішані та негативні відгуки критиків. Оглядач The A.V. Club позитивно оцінив епізод на «B»; він вважав його захоплюючим для перегляду[5]. Кейт Топпінг критикував епізод у своїй книзі «Можливості X-Treme», назвавши його «жахливим із важкою рукою, спробою скандалу в соціальному коментарі» та оцінив як найгіршу чстину четвертого сезону[6]. Роберт Ширман та Ларс Пірсон у книзі «Хочемо повірити: Критичний посібник із X-файлів, Мілленіуму та Самотніх стрільців» оцінили епізод 1 зіркою із 5[7]. Оглядачка Cinefantastique оцінила епізод негативно — 1 зірка з 4[8].

Знімалися[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]