Європейська федерація журналістів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейська федерація журналістів
Тип European union federationd
професійна спілка
Засновано 1994
Членство Європейська конфедерація профспілокd[1]
Афіліація Міжнародна федерація журналістів і Європейська конфедерація профспілокd
Вебсайт: europeanjournalists.org

Європе́йська федера́ція журналі́стів (ЄФЖ) (англ. European Federation of Journalists, EFJ) — європейська регіональна організація Міжнародної федерації журналістів (англ. IFJ). Штаб-квартира ЄФЖ — у Брюсселі (Бельгія).

Історія[ред. | ред. код]

Європейську федерацію журналістів як представника інтересів профспілок і асоціацій журналістів та їхніх членів створено 1994 року. З лютого 2013 року, відповідно до бельгійського законодавства, їй надано незалежний правовий статус як міжнародної некомерційної асоціації (англ. AISBL, association internationale sans but lucratif).

ЄФЖ є найбільшою організацією журналістів у Європі, що представляє близько 320 000 журналістів 72 журналістських організацій 45 країн[2].

Діяльність[ред. | ред. код]

Європейська федерація журналістів бореться за соціальні й професійні права журналістів, які працюють у всіх секторах ЗМІ по всій Європі. ЄФЖ просуває й захищає права на свободу вираження поглядів та інформації, гарантовані статтею 10 Європейської конвенції з прав людини, підтримує свої членські організації в розвиткові профспілок, залученні нових членів, а також у створенні умов, що забезпечують високий рівень і незалежність журналістів, плюралізм, дотримання суспільних цінностей, гарантії гідної праці в ЗМІ.

ЄФЖ визнана Європейським Союзом і Радою Європи, зареєстрована в Реєстрі прозорості ЄС і є членом Виконавчого комітету Європейської конфедерації профспілок (англ. ETUC).

Україна і ЄФЖ[ред. | ред. код]

Україну в Європейській федерації журналістів представляють два повноправні члени (англ. Full Member):

У травні 2019 року членом виконкому Європейської федерації журналістів обраний голова НСЖУ Сергій Томіленко[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Міжнародна федерація журналістів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.etuc.org/en/european-trade-union-federations-10-list-members
  2. About the European Federation of Journalists. European Federation of Journalists. Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 20 грудня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |4= (довідка)
  3. Україна вперше увійшла до керівництва Європейської федерації журналістів, Укрінформ, 10 травня 2019, архів оригіналу за 13 травня 2019, процитовано 20 грудня 2019

Посилання[ред. | ред. код]