Єжи Гондорф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єжи Гондорф
Помер не раніше 1770
Країна  Річ Посполита
Діяльність шляхтич, дипломат та військовик Речі Посполитої, посідач маєтностей
Відомий завдяки комендант Станиславівської і Львівської твердинь

Єжи Гондорф (пол. Jerzy Hondorf або Hondorff; ? — не раніше 1770) — шляхтич та військовик Речі Посполитої, посідач маєтностей в українських землях Корони. Представник роду Гондорффів гербу Набрам.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини шляхтичів-військовиків. Батько — Ян Кшиштоф (Йоган Кристоф) — мав ранг генерал-майора коронних військ, відзначився в боях проти татарів під час битв під Журавним, Віднем (1683). За вірну службу отримав маєтності Водники та Пліхів, які в 1718 році відступив синові. Мати — дружина батька Францішка Карч.

Замолоду служив у пруському війську. У 1737 році Єжи Гондорф за дозволом короля Августа ІІІ відступив спадкові Водники і Пліхів князям Чорторийським за 30000 злотих польських.[1] У 1740-х роках село Пронятин було в його дожиттєвому посіданні.[2] 19 листопада 1743 року за дозволом Авґуста ІІІ передав права доживоття на село (також на Кутківці) познанському воєводі, коронному гетьману Юзефові Потоцькому.[3]

Посади, звання: інфляндський стольник, підполковник піхоти[3] (продав підполковництво та командування корогвою в 1752 році[1]), з 1760 року генерал-майор.

У 1738 році призначений комендантом Станиславівської, у 1746 — Львівської твердинь. Мав прихильне ставлення гетьмана Юзефа Потоцького, який у 1739 році вислав його з посольством до цариці Анни Йоанівни.

Помер не раніше 1770 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Gierowski J. Hondorff Jerzy (XVIII w.) generał-major… — S. 607.
  2. Де-факто — власність.
  3. а б Proniatyn // Słownik geograficzny Królestwa Polskiego. — Warszawa : Druk «Wieku», 1888. — Т. IX. — S. 51. (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gierowski J. Hondorff Jerzy (XVIII w.) generał-major // Polski Słownik Biograficzny. — T. IX. — S. 606—607. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]