Інститут Франкліна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
англ. Franklin Institute
Основні дані
Засновано 1824
Розташування Філадельфія,
штат Пенсільванія,
222 North 20th Street
Країна  США[1]
Штаб-квартира Філадельфія[2]
Адреса Benjamin Franklin Parkwayd
Тип музей наукиd
Членство Association of Science and Technology Centersd[3]
Вебсторінка fi.edu
Мапа
Мапа

CMNS: Інститут Франкліна у Вікісховищі

Інститу́т Фра́нкліна (англ. Franklin Institute) — науковий музей і центр наукової освіти та досліджень у Філадельфії (штат Пенсільванія, США). Названий на честь одного із засновників США, політичного діяча, дипломата, науковця і письменника, Бенджаміна Франкліна й у ньому розташований Національний меморіал Бенджаміна Франкліна[en].

Історія[ред. | ред. код]

Інститут засновано у Філадельфії 5 лютого 1824 року Семюелем Мерріком[en] та Вільямом Кітінгом[en] з метою дослідження і розвитку ремесел (лат. artes mechanicae).

Інститут Франкліна став важливою віхою у професіоналізації американської науки і техніки протягом XIX століття, починаючи з ранніх досліджень парових двигунів і гідроенергетики. Він також сприяв дослідженням та освіті, керуючи школами, публікуючи впливовий журнал Інституту Франкліна (Journal of The Franklin Institute), спонсоруючи виставки та відзначаючи наукові досягнення та винаходи медалями і преміями[4].

У XX столітті дослідницька функція інституту поступилась місцем просвітництву широких верств через його музей, а фундація The Bartol Research Foundation, заснована у 1924 році для проведення досліджень у галузі фізичних наук, стала частиною Делаверського університету і називається Дослідницьким інститутом Бартола[en][5].

З 2 вересня до 11 жовтня 1884 року в Інституті Франкліна проходила Міжнародна електрична виставка 1884 року[en], перша велика електротехнічна виставка у Сполучених Штатах. Тут же 25 серпня 1934 року відбулось перше у світі публічне демонстрування електронної телевізійної системи.

Першою жінкою, членом Інституту Франкліна, стала Елізабет Скіннер (англ. Elizabeth Skinner) у 1833 році.

Найвідомішою частиною Наукового центру Інституту Франкліна є Музей науки Інституту Франкліна, де зберігається найбільша колекція артефактів з майстерні братів Райт.

Нагороди[ред. | ред. код]

Медаль Бенджаміна Франкліна

До 1998 року Інститут Франкліна вручав декілька видів медалей:

Однак у 1998 році усі ці нагороди були замінені медаллю Бенджаміна Франкліна, що передбачає декілька варіантів нагороди, яка присуджується щорічно в різних галузях науки й техніки. Це такі галузі, як хімія, комп'ютерні і когнітивні науки, науки про Землю і екологія, електротехніка, біологія, матеріалознавство і машинобудування і фізика.

Крім того, з 1990 року щорічно вручається премія Боуера у номінаціях: за лідерство у бізнесі (англ. Bower Award for Business Leadership) та за досягнення в науці або наукова премія Боуера (англ. Bower Award and Prize for Achievement in Science). Заснування цих нагород стало можливим завдяки заповіту в розмірі 7,5 мільйона доларів, зробленому 1988 року Генрі Бауером, виробником хімікатів з Філадельфії[6]. Наукова премія вирізняється тим, що сума винагороди становить 250 000 доларів[7]: це найбільша сума винагороди серед наукових у Сполучених Штатах.

Переможців цих премій обирає Комітет з науки і мистецтва інституту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.
  2. https://www.charitynavigator.org/ein/231370501
  3. https://www.astc.org/membership/find-an-astc-member
  4. Morris, Stephanie A. «The Dynamics of Change: The Franklin Institute and the Making of Industrial America.» The Franklin Institute and the Making of Industrial America. Guide to the Microfiche Collection [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.]. Bethesda, MD: CIS Academic Editions, 1987, pp. 1-12.
  5. Rowland-Perry, Sherry L. «The Bartol Research Institute: A Brief History [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.].» Retrieved Jan 30, 2015.
  6. About The Franklin Institute Awards | The Franklin Institute. www.fi.edu. 26 серпня 2015. Процитовано 24 червня 2016.
  7. Bower Award And Prize For Achievement In Science| The Franklin Institute. www.fi.edu. Процитовано 16 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]