Їґу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Їґу 疑古, також їґу пай 疑古派, «школа сумлівів у давнині» — впливова інтелектуальна течія у історічних дослідженнях в Китаї 20 сторіччя, спрямована на перегляд культурної спадщини китайської цивілізації імперського періоду.

Із падінням останньої династії (Цін, 1911/1912) та розповсюдженням Руху за Нову Культуру (Сінь веньхуа юньдун 新文化運動, див. New Culture Movement[en]), розбудовою сучасної національної академії та заснуванням китайської археологічної школи місцеві інтелектуали присвятили значні зусилля до критичної переоцінки конфуціанської ортодоксії, вживаючи сучасні наукові методи. Наслідком цієї роботи стала нова парадигма у ставленні до класичних джерел: ті з традиційних стверджень що не витримували перевірки сучасними засобами визнавалися застарілими та бракуючими на об'єктивність. Попередниками цього напрямку були представники канонознавства 18-19 сторічь (т.з. напрямок каочжен, напр. Цуй Шу), які на підставі ретельного дослідження неузгоджень у класичних творах висунули ряд припущень щодо аутентичності деяких з них.

Серед найвідоміших представників — Лян Цічао (1873—1923), Ван Ґовей (1877—1927), Чень Їньке (1890—1969), Ху Ши (1891—1962), Гу Цзеган (1893—1980).

Сенсаційні археологічні знахідки другої половини 20 століття деякою мірою спростували гіпотези, висунуті представниками їґу. У 1993 році видатний китайський вчений Лі Сюецінь (Li Xueqin[en]) висунув заклик залишити «сумліви у давнині» та увійти до нової ери, «довіри давнині» 信古, оскільки досліди 20 століття довели значну міру достовірності у давньокитайській історіографії. Разом із цим, деякі ідеї інтелектуалів їґу дотепер поділяються спеціалістами у наукових колах Китаю та усього світу, а збірка «Гу ши бянь» 古史辨 (титульний твір школи, ред. Ґу Цзєґан) залишається коштовним зразком академічної дисципліни та джерелом подальших досліджень.