Автанділ Варазі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автанділ Варазі
Народження 25 жовтня 1926(1926-10-25) або 1926[1]
Тифліс, Закавказька РФСР, СРСР
Смерть 3 березня 1977(1977-03-03) або 1977[1]
  Тбілісі, Грузинська РСР, СРСР
Країна Грузія
Жанр портрет
Діяльність художник
Батько Vasil Varazid

CMNS: Автанділ Варазі у Вікісховищі

Автанділ (Авто) Варазі (груз. ავთო ვარაზი; 25 жовтня 1926, Тифліс — 3 березня 1977, Тбілісі) — грузинський радянський художник, піонер поп-арту в Грузії.

Біографія[ред. | ред. код]

Автанділ Варазі народився в 1926 року в Тифлісі. Батько, Василь Варазі, був видатним ученим, фахівцем в області фізіології і біохімії. Авто ріс в обстановці, коли в їх гостинний будинок, як близькі друзі і знайомі, запросто приходили Михайло Джавахішвілі, Захарій Паліашвілі, Дмитро Аракішвілі, Костянтин Гамсахурдіа.

Першим учителем малювання Автанділа був тбіліський художник Леонід Потапов. Він відправив малюнки хлопчика на всесоюзний конкурс до Москви, де Варазі присудили спеціальний приз за кращу ілюстрацію до лермонтовского «Мцирі».

Художник жодного разу не писав на замовлення. Всі люди, зображені на його численних портретах, — родичі, друзі або близькі знайомі. Одна з найвідоміших його робіт — «Портрет букініста», шедевр психологічного портрета.

А найвідоміший твір Варазі — «Голова бика» — виконано з звичайних чоловічих брюк. Зараз ці штани, просочені для твердості клеєм, укріплені на гіпсовій дошці і підфарбовані, знаходяться в експозиції Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Зіграв роль художника Ніко Піросмані в фільмі Георгія Шенгелая «Піросмані».

Файл:Avto Varazi Bull's Head.jpg
Голова бика


  1. а б http://www.moma.org/collection/artists/6092