Алімемазин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алімемазин
Систематична назва (IUPAC)
N,N,β-Триметил-10Н-фенотіазин-10-пропанамін (і у вигляді тартрату)
Ідентифікатори
Номер CAS 84-96-8
Код ATC D04AA10
PubChem 5574
DrugBank APRD00258
Хімічні дані
Формула C18H22N2S 
Мол. маса 298,447 г/моль
Фармакокінетичні дані
Біодоступність ?
Метаболізм в печінці
Період напіврозпаду 5 годин
Виділення ?
Терапевтичні застереження
Кат. вагітності

?

Лег. статус
Шляхи введення ?

Алімемазин (МНН), також відомий як тримепразин (торгові марки Nedeltran, Panectyl, Repeltin, Therafene, Theraligene, Theralen, Theralene, Vallergan, Vanectyl і Temaril), зазвичай представлений у вигляді тартратної солі, є похідним фенотіазину, який використовується як протисвербіжний засіб (він запобігає свербінню, викликаному такими причинами, як екзема або отруйний плющ, діючи як антигістамінний засіб).[1] Він також діє як заспокійливий, снодійний і протиблювотний засіб для профілактики заколисування . Хоча він структурно пов'язаний з такими препаратами, як хлорпромазин, він не використовується як антипсихотичний засіб.[2] В деяких країнах він продається під торговою маркою Тераліген для лікування тривожних розладів (включаючи ГТР), органічних розладів настрою, порушень сну, розладів особистості, що супроводжуються астенією та депресією, соматоформної вегетативної дисфункції та різноманітних неврозів .[3]

Алімемазин не схвалений для використання людьми в Сполучених Штатах. Комбінація алімемазину та преднізолону (зазвичай продається під торговою маркою Temaril-P) ліцензована як протисвербіжний та протикашльовий засіб для собак.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PubChem CID 78032.
  2. Drugbank:Trimeprazine.
  3. Russian Register of Medicines: “Teraligen” film-coated tablets (alimemazine tartrate) Patient Information Leaflet (in Russian). Revised September 2013.