Арчіл I (цар Іберії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арчіл I
груз. არჩილი
Народився невідомо
Помер 435
Країна  Іберія
Національність кавказький ібер
Діяльність монарх
Титул цар Іберії
Посада King of Iberiad
Термін 411—435 роки
Попередник Мітрідат IV
Наступник Мітрідат V
Конфесія християнство
Рід Хосровіди
Батько Мітрідат IV
Мати Ануша
У шлюбі з Марія
Діти Мітрідат V

Арчіл I (*არჩილი, д\н —435) — цар Кавказької Іберії у 411435 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Хосровідів. Син Мітрідата IV, царя Іберії, та Ануши. У 411 році батько зазнав поразки й війні проти Сасанідської Персії, потрапивши у полон, де невдовзі помер. Арчіл з матір'ю сховався у гірських районах царства. Після відходу перського війська відновив владу над Іберією. Втім, з огляду на його молодий вік керувала царством мати.

Але державі було завдано значні збитки, до того ж царське військо практично перестало існувати внаслідок нового походу персів на чолі із Нарсесом. За цим до Іберії вдерся особисто перський шахіншах Єздигерд I, який змусив Арчіла I визнати свою зверхність, брати участь в походах проти Вірменії та Візантії, а також відновити статус зороастризму як рівноцінної релігії поруч з християнством.

Втім, у 420 році відкинув спроби шахіншаха нав'язати йому особисто зороастризм, Арчіл I в союзі з Евсагеном, царем Кавказької Албанії, та Арташесом IV, царем Великої Вірменії, виступив проти Персії, яка на той час вела війну з Візантійською імперією. Війська союзників зустріли персів на чолі із Мішкіном біля Бердуджі, де супротивнику було завдано поразки. У відповідь перські війська марзпана Барзабода сплюндрували значну частину Кавказької Албанії. Боротьба тривала до 422 року. Невдачі візантійців і тиск з боку Сасанідів призвели до того, що цар Іберії знову визнав зверхність Персії та погодився на збільшення данини.

Мирний час Арчіл I використав для відновлення господарства держави, її військової потуги. Намагався маневрувати, не допускаючи гонінь християн, якого вимагали шахіншахи. За наказом царя в столиці — Мцхеті — було споруджено собор Стефан-цмиде (Святого Стефана). Загалом Арчілу I вдалося відновити Іберійське царство. Помер він 435 року. Владу успадкував його син Мітрідат V.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au xixe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 378 et 524.
  • Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, p. 316. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5.