Ахметгарєєв Ілля Шамільєвич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілля Ахметгарєєв
Ахметгарєєв Ілля Шамільєвич
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 28 листопада 1990(1990-11-28)
Смерть 16 вересня 2022(2022-09-16) (31 рік)
м. Бахмут, Донецька область
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  ДСНС
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Ілля Шамільєвич Ахметгарєєв — молодший сержант служби цивільного захисту, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Життєпис[ред. | ред. код]

Ілля Ахметгарєєв працював пожежним-рятувальником 88-ї державної пожежно-рятувальної частини 8-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області. Загинув 16 вересня 2022 року на службі в Бахмуті на Донеччині, розбираючи з колегами завали п'ятиповерхівки, по якій росіяни завдали авіаудару. За попередньою інформацією під завалами знаходилось 5 осіб. Він був залучений до проведення аварійно-рятувальних пошукових робіт. З притаманною йому наполегливістю самовіддано, проявляючи при цьому сміливість і рішучість, молодший сержант здійснював роботи по розбору зруйнованих конструкцій будинку, пошуку та вилученню постраждалих людей з-під завалів. Однак окупаційні війська завдали повторного удару по будинку, влучивши снарядом у покрівлю будинку, де проводилися аварійно-рятувальні та пошукові роботи. Стався обвал вже напівзруйнованих конструктивних елементів будівлі з першого по п'ятий поверх, рятувальник опинився під завалами та отримав травми несумісні з життям. Ілля Ахметгарєєв загинув на місці[1][2][3].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У місті Бахмут вулицю Декабристів перейменували на вулицю Іллі Ахметгарєєва.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (23 лютого 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Бахмуті під час обстрілу окупантів загинув рятувальник (укр) . Суспільне Новини. 17 вересня 2022. Процитовано 24 лютого 2023.
  2. Президент нагородив українських захисників і вручив бойові прапори військовим частинам. https://dsns.gov.ua (укр) . 24 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  3. Загинув, рятуючи життя: у Бахмуті не стало бійця ДСНС, який розбирав завали у розбомбленій п’ятиповерхівці. Вільне радіо. 17 вересня 2022. Процитовано 24 лютого 2023.
  4. Указ Президента України від 23 лютого 2022 року № 102/2023 «Про присвоєння І.Ахметгарєєву звання Герой України »