Багатофазна фільтрація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Багатофазна фільтрація (англ. multi-phase filtration, multi-stage filtration; нім. Mehrphasenfiltration f) – сумісна течія в пористому чи тріщинуватому середовищі газу і декількох рідин або розчинів і емульсій. Швидкість фільтрації кожної фази залежить (згідно з узагальненим законом Дарсі) від фазової проникності, в’язкості фази і ґрадієнта тиску; компонентний вміст визначається фазовим станом (фазовий стан часто береться рівноважним внаслідок малих швидкостей фільтрації і великої поверхні розділу фаз у пористому середовищі).

Приклади[ред. | ред. код]

Найпростіший приклад багатофазної фільтрації – сумісна фільтрація в гірських породах газу, нафти і води; виникає в основному під час розробки нафтогазових родовищ з використанням заводнення.

Складніший приклад – сумісна фільтрація суміші вуглеводневих газів з діоксидом вуглецю і рідин (вода з розчиненим у ній діоксидом вуглецю, розчин діоксиду вуглецю в легких фракціях нафти, а також важкі фракції нафти). Остання виникає під час розробки нафтогазоконденсатних родовищ, в газі газової шапки яких міститься діоксид вуглецю, методом заводнення, а також під час витіснення нафти з пластів діоксидом вуглецю, а згодом водою.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Бойко В.С., Бойко Р.В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. Тт. 1-2, 2004-2006 рр. 560 + 800 с.