Батук (музика та танець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батук
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
Вокал, Шматок тканини (загорнутий у пакет)

Батук (на креольскій мові Кабо-Верде batuku /bɐˈtuku/ чи batuk /bɐˈtuk/) — музично-танцювальний жанр з Кабо-Верде.

Як музичний жанр

[ред. | ред. код]

Як музичний жанр, батук характеризується тим, що має темп анданте, такт 6/8[1] або 3/4, і традиційно він просто мелодійний, тобто його просто співають, він не має поліфонічного супроводу. У порівнянні з іншими музичними жанрами з Кабо-Верде, батук має структуру заклику і відповіді[2] і є єдиним поліритмічним жанром. Фактично, аналізуючи ритм, можна з'ясувати, що це ритм із трьох тактів над ритмом із 2 тактами.

Ритмічна модель батуку, ± 112 ударів за хвилину.

У своїй традиційній формі батук організований так, ніби це оркестровий крещендо.[3] Він має два рухи (структурні секції): У давні часи музика починалася з вступу на цимбоа, який формував базову музичну лінію. На сьогоднішній день використання цього інструменту припинилося. Перший рух на креольській називається гальйон (galion [ɡɐliˈõ]). У цьому русі один із виконавців (званий батукадерас [bɐtukɐˈdeɾɐs]) виконує поліритмічний удар, а інші виконують 2-тактний удар, плескаючи в долоні або ляскаючи тканиною.[2] Соліст (називається kantadera proféta [kɐ̃tɐˈdeɾɐ pɾoˈfɛtɐ]) співає вірш, який негайно повторюється (називається ronca baxon [ˈʀõkɐ bɐˈʃõ]) в унісон співаками, що залишилися (називаються kantaderas di kunpanha [kɐ̃tɐˈdeɾɐs di kũˈpaɲɐ]). Ці вірші, імпровізовані прислів'я, які розповідають про різні теми, такі як похвала особистостей, соціальна критика, та щоденні сцени, називаються finason [finɐˈsõ]. Ця структура заклику та відповіді триває до другого руху.

Батук Сантьяго, представлений у першому номері Кларидаду, виданому в 1936 році

Другий рух називається txabéta [tʃɐˈbɛtɐ]. Цей рух відповідає оркестровій кульмінації, в якій усі гравці виконують однаковий поліритмічний біт, і всі співаки співають один і той же вірш в унісон, який працює як приспів.

У наш час сучасні композитори складають батук по-іншому. Музика спирається на поліфонічну опору (послідовності акордів) і демонструє структуру, подібну до інших музичних жанрів Кабо-Верде, де музичні строфи чергуються з приспівом.

У 2019 році Мадонна опановує жанр у пісні Batuka зі свого альбому Madame X. Для офіційного кліпу пісні (який був знятий у Лісабоні) вона танцює та грає на барабанах з Orquestra Batukadeiras, які також виступають як фонові вокалісти треку.[4][5]

Як танець

[ред. | ред. код]

Як танець, традиційний батук слідує чіткому ритуалу.

Під час сеансу батуку група виконавців (майже завжди просто жінки) збираються у коло за сценарієм, який називається terreru [teˈʀeɾu]. Цей сценарій не обов'язково повинен бути точним місцем розташування, це може бути заднє подвір'я в будинку або, наприклад, громадська площа.

Музичний твір починається з того, що гравці (які можуть бути одночасно батукадерами та кантадерами, але не обов'язково) виконують перший рух, тоді як один із гравців підходить до центру, щоб виконати танець. У цьому першому русі танець виконується лише з розмахуванням тіла, з почерговим рухом ніг, які вибивають лінію ритму.

У другому русі, поки гравці виконують ритм і співають спільно, танцюрист змінює танець. Тепер танець (так званий da ku tornu [dɐ ku ˈtoɾnu]) виконується за допомогою розмаху стегнів, зі швидким згинанням колін, що супроводжують ритм.

Коли пісня закінчується, танцівниця відступає, а інша займає її місце, і починається нова пісня. Ці виступи можуть тривати годинами до кінця сесії батуку.

Історія

[ред. | ред. код]

Батук, ймовірно, є найдавнішим музичним жанром на Кабо-Верде, але письмові згадки про нього існують лише у 19 столітті. В даний час він зустрічається тільки в Сантьягу, особливо в Таррафалі, однак є підказки, що він існував на всіх островах Кабо-Верде.[6]

За словами Карлоса Гонсалвеса[7] батук не є музичним жанром, що виник на африканському континенті. Це може бути адаптація якогось африканського танцю, який згодом сформував свої особливості в Кабо-Верде.

Португальська адміністрація та церква завжди вороже ставилися до батуку, оскільки його вважали «африканським», але під час політики Estado Novo ця ворожість була сильнішою. Батук навіть був заборонений у міських центрах, і це був вмираючий музичний жанр з 1950-х років.

Після здобуття незалежності виник інтерес до відродження деяких музичних жанрів. Саме в дев'яностих роках батук пережив справжнє відродження з молодими композиторами (такими як Orlando Pantera, Tcheka, Vadú), які виконують дослідницьку роботу[7] та надають нову форму батуку, яку зараз співають молоді співаки (такі як Lura, Mayra Andrade, Nancy Vieira).

Батук не менш важливий у розвитку креольського джазу на островах, однією з помітних груп є Раїз Тамбаріна.[8]

Значення

[ред. | ред. код]

У давнину батук мав чітке суспільне значення. Його виконували у святі дні, в певних урочистих випадках, у святах, перед і під час весіль. Є деякі вчені, які припускають, що танцювальний рух батуку має сексуальне значення і метою було сприяти народжуваності нареченої.

У наш час батук втратив своє первісне значення. Він був перетворений у сценічну виставу, виконується в офіційних актах, на вечірках або використовується деякими групами для прикладу фольклору Кабо-Верде.

Приклади батуку

[ред. | ред. код]
  • «Batuco» Bulimundo
    виконував Bulimundo в альбомі «Batuco» (Black Power Records, Роттердам, реф. Lp 2233—1981)
  • «Maria Júlia» Gil Semedo
    у виконанні Gil & The Perfects в альбомі «Verdadi» (GIVA, ? — 1996)
  • Orlando Pantera «Rabóita di Rubõ Manel»
    у виконанні Lura в альбомі «Di korpu ku alma» (Lusáfrica, Париж — 2004)
  • «Dispidida» Orlando Pantera
    виконує Mayra Andrade в альбомі Navega (? — 2006)
  • «Nha kumadri» Lateral e Rolando Semedo
    виконує Nancy Vieira в альбомі «Lus» (Світло) (HM Música, Лісабон, 2007)

У популярній культурі

[ред. | ред. код]
  • Музично-танцювальний стиль дав назву футбольному клубу в Мінделу в Сан-Вісенте на ім'я Батукуе
  • Фільм Батук, душа народу 2006 року був фільмом, пов'язаним з цим жанром музики, його режисером і сценаристом був Хуліо Сільвао Таварес.
  • Американська співачка-піснярка Мадонна згадує та використовує елементи Батуку у своїй пісні Batuka з альбому Madame X.[4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Brito, M., Breves Apontamentos sobre as Formas Musicais existentes em Cabo Verde — 1998
  2. а б Nogueira, Gláucia (2012). Percurso do batuku: do menosprezo a patrimônio imaterial. Revista Brasileira de Estudos da Canção (порт.). School of Sciences and Technology, UFRN, Brazilian Review of Song Studies (RBEC, Revista Brasileira de Estudos da Canção). ISSN 2238-1198.
  3. One expample in its traditional form was a video recorded at Quintal da Música, in the center of Praia (порт.). YouTube. Архів оригіналу за 24 червня 2020. Процитовано 24 серпня 2017.
  4. а б Madonna - Batuka (Official Music Video) (англ.), архів оригіналу за 9 жовтня 2021, процитовано 3 серпня 2019
  5. Blistein, Jon (19 липня 2019). Watch Madonna Embrace Euphoric Batuque Spirit in New ‘Batuka’ Video. Rolling Stone (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2021. Процитовано 3 серпня 2019.
  6. Lopes da Silva, B, in Claridade, Revista de Artes e Letras, N.º 7 — 1949
  7. а б Gonçalves, C. F., Kab Verd Band — 2006
  8. García, Jesús (2009): Sobre la música y el baile, en El mundo a tu aire: Cabo Verde (GAESA, Madrid) p.65