Битва в дорозі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва в дорозі
рос. Битва в пути
Жанр драма
Режисер Володимир Басов
Сценарист Галина Ніколаєва
Максим Сагалович
У головних
ролях
Михайло Ульянов
Наталія Фатєєва
Михайло Названов
Фелікс Яворський
Людмила Крилова
Оператор Володимир Ніколаєв
Композитор Веніамін Баснер
Художник Георгій Турильов
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 191 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1961
IMDb ID 0166101

«Битва в дорозі» — радянський художній фільм режисера Володимира Басова, знятий в 1961 році за однойменним романом Г. Є. Ніколаєвої.

Сюжет[ред. | ред. код]

На великий тракторний завод, який раніше випускав танки, очолюваний «червоним директором сталінської доби» Семеном Вальганом, призначений новий головний інженер Дмитро Бахірєв. Прихід цієї людини — жорсткої, прямої і безкомпромісної — народжує безліч конфліктів, з яких він урешті-решт — після ганебного вигнання і тріумфального повернення — виходить переможцем і займає крісло звільненого Вальгана.

Але зіткнення на виробництві — лише одна з ліній сюжету. Паралельно розповідається про особисте життя деяких героїв. Так, однією з сюжетних ліній є любов Бахірєва і технолога Тіни Карамиш — його соратника по виробничим перетворенням. Перемога над Вальганом відтіняється болем героя, який він переживає у зв'язку з втратою коханої жінки, яка в фіналі їде невідомо куди.

Особливий інтерес представляють міркування героїв про принципи будови радянської і капіталістичної економік, ролі партії, місцевого управління і «менеджменту» на заводі. Не менш цікаво відчуття великих змін, що відбуваються в країні, яким пройнятий фільм.

Основою для сюжету роману послужили реальні події, що відбувалися на Челябінському тракторному заводі.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]